Željko Mitrović nastavlja polemiku

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Željko Mitrović nastavlja polemiku

Zagreb, Beograd -- Vlasnik TV Pink Željko Mitrović odgovorio hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova da mu niko ne može zabraniti da izveštava o incidentima u kojima su mete Srbi.

Ovim najnovijim odgovorom Hrvatskoj, vlasnik ružičaste televizije ne prestaje da se javno sukobavlja s tamošnjim vlastima.

Mitrović je to pismo uputio nakon protestne note hrvatskog ministarstva spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog negativnih izveštaja koji se o toj zemlji emituju na TV Pink.

On je u saopštenju upućenom hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova istakao da institucije te zemlje ne mogu sprečiti Pink da objavljuje informacije o incidentima čija su meta Srbi u Hrvatskoj ili o neispravnim proizvodima koji se prodaju na srpskom tržištu.

Mitrović u saopštenju pominje i slučajeve otimanja srpske imovine, što kako naznačava, prepušta međunarodnim institucijama i pravosudnim institucijama Srbije i Hrvatske.

"Moram Vas podsetiti, a nadam se da ćete se složiti, da ne možemo prikrivati i ne objavljivati informacije o robama i proizvodima iz hrvatske koje su neispravne, zagađene ili otrovne, a prodaju se na srpskom tržištu. Što se tiče otimanja srpske imovine, to prepuštamo međunarodnim institucijama kao i Vašim i našim pravosudnim organima. U nadi da ćete razumeti da nas profesionalni, moralni i etički standardi navode da se odgovorno ponašamo u kategoriji zaštite srpskih potrošača, mislim da ćete i sami shvatiti da su vaše izjave neprimerene diplomatskoj i korektnoj komunikaciji. Ako slučajno imate bilo kakvu sumnju u nezakonit rad TV Pink, voleli bismo to čuti", poručio je Željko Mitrović u svom odgovoru, koji prenosi "Jutarnji list", koji je primetio da je Mitrović reč Hrvatska pisao s malim početnim slovom.

Pismo Željka Mitrovića Hrvatskoj carini

Kako piše "Jutarnji list", Mitrović je u međuvremenu poslao i otvoreno pismo Hrvatskoj carini u kome joj u sedam tačaka postavlja mnoga pitanja vezana uz slučaj njegovog zaplenjenog broda.

Pročitajte pismo u celosti:

Na večeri u Dubrovniku

I pored "medijskog rata", koji je objavio Hrvatskoj i sukoba s tamošnjim vlastima, Mitrović je sinoć snimljen na večeri u Dubrovniku. Kako piše "Blic", on je fotografisan u jednom dubrovačkom restoranu kako večera s prijateljima.

1. Zašto Hrvatska carina prećutkuje da su uvidom u kompletnu dokumentaciju nedvosmisleno videli, da je jedan od tri suvlasnika Gibraltarske firme, što znači i broda El Bosco V, bio na brodu u tzv. spornom trenutku 2010.

2. Zašto Hrvatska carina prećutkuje da je nemili događaj koji se izrodio u incident 2010, pri ulasku broda iz Crne Gore u Hrvatsku, počeo oštrom svađom bahatog hrvatskog carinika i našeg skipera u kojoj su korišćeni prefiksi 'srpski'

3. Zašto Hrvatska carina prećutkuje da sam ja prilikom ovog događaja bio sprečen neposredno da budem na brodu, zbog bolesti o kojoj je upoznata šira javnost, a oko čega takođe poseduju dokumentaciju

4. Zašto Hrvatska carina prećutkuje da je brod El Bosco V, u identičnom statusu plovio već 4 godine po Jadranu i više od 20 puta prošao carinsku proceduru u istom statusu

5. Zašto carina Hrvatske prećutkuje koliko je trenutno ovakvih brodova s ovakvim statusom u teritorijalnim vodama Hrvatske? Kako su ušli? Kakve carinske procedure su savladali? Ili da pojasnim: koliko se trenutno u Hrvatskoj nalazi brodova sa stranim zastavama, a koji koriste usluge hrvatskih skipera bez da carina i zna ko su vlasnici jer su u vlasništvu stranih kompanija.

6. Zašto Hrvatska carina prećutkuje odgovor na pitanje zašto je pustila brod El Bosco V, da uđe u teritorijalne vode Hrvatske ako bilo šta nije bilo u skladu sa propisima ili se radi o osmišljenoj organizaciji zamke kako bi se brod oduzeo i jeftino prodao nekom hrvatskom tajkunu.

7. Hoće li se carinski organi Republike Hrvatske baviti proverom porekla imovine budućeg vlasnika bilo da je on domaće ili strano pravno ili fizičko lice ili će to prepustiti nama?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.