Zaposleni u sudskoj administraciji u štrajku

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni u sudskoj administraciji u štrajku

Zaposleni u sudskoj administraciji u Beogradu od jutros su u štrajku jer im nije ispunjeno obećanje o povećanju zarada od ušteda ostvarenim reformom pravosudja, a sprovodiće se minimum procesa rada, rekla je sekretarka Sindikata pravosudja Sladjanka Milošević. Iz ministarstva pravde je saopšteno da nema uslova za ispunjenje zahteva.

Ona je kazala da je štrajk počeo jutros u osam časova i da su u štrajku radnici administracije u svim beogradskim sudovima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Doćiće do zastoja u radu, ali ono što možemo da kažemo je da će se raditi hitne stvari, a to su pritvori i žalbe, privremene mere", navela je Milošević.

Prema njenim rečima, štrajk će trajati dok ministarka pravde Snežana Malović ne ispuni svoje obećanje i ne preusmeri sredstva iz uštede nastale reformom pravosudja na plate zaposlenih u administraciji, koje su izmedju 150 i 200 evra.

"Ne tražimo povećanje plata iz budžeta, već samo ono što nam je obećano", istakla i Milošević i navela da je veliki broj zaposlenih izašao ispred Palate pravde.

Ona je dodala da su se predstavnici sindikata pre desetak dana sastali sa ministarkom i da im je ona potvrdila da su ostvarene uštede, ali da su "otišle na drugu stranu".

Zahtev štrajkača je da osnovice njihovih primanja bude 28.000 dinara.

Ministarstvo: Nema uslova za ispunjenje sindikalnih zahteva

Ministarstvo pravde saopštilo je da ne postoje ekonomske mogućnosti za ispunjenje zahteva Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, koji je danas počeo štrajk tražeći poboljšanje materijalnog položaja.

"Zahtev sindikata za povećanje osnovice na 28.000 dinara značio bi ukupno povećanje fonda plata od čak 5,3 milijardi dinara, a primera radi celokupna naplata sudskih taksi u toku kalendarske godine iznosi manje od pet milijardi dinara", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo je napomenulo da je u potpunosti svesno problema sa kojima se zbog niskih zarada suočavaju zaposleni u administraciji pravosudnih organa, ali ukazuje i na činjenicu da se plate isplaćuju isključivo na osnovu Zakona o budžetu i Zakona o državnim službenicima.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.