Vojna industrija nema razloga za štrajk

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna industrija nema razloga za štrajk

Ministar odbrane Bratislav Gašić ocenio je danas da sindikati odbrambene industrije Srbije nemaju razloga za štrajk jer su u proteklom periodu u više navrata dobili razne vrste pomoći od države.

U pauzi razgovora sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i menadžmenta odbrambene industrije Srbije u Domu garde u Topčideru, Gašić nije direktno odgovorio na pitanje da li će biti usvojen zahtev sindikalaca >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da zaposleni u toj grani industrije budu izuzeti od smanjenja plata od deset odsto ali je rekao da nije moguće stalno nešto očekivati od države a ne plaćati joj poreze i doprinose.

"Priča je jasna - platite državi porez, a to što vam ostane podelite", rekao je ministar Gašić i podsetio da u poslednjih desetak godina pojedine fabrike odbrambene industrije nisu redovno izmirivale svoje poreske obaveze i prema državi i prema radnicima, zbog čega pojedini radnici sada ne mogu da odu ni u penziju.

Ministar je rekao da je u prvom delu sastanka upoznao predstavnike sindikata sa svim vidovima pomoći koje su te fabrike dobijale od države u prethodnom periodu i da je samo kroz Fond za razvoj uloženo oko 100 miliona evra, što nije vraćeno pa je država postala vlasnik tih fabrika.

Prema njegovim rečima, u pet od sedam fabrika odbrambene industrije prosečne plate su iznad republičkog proseka i isplaćuju se redovno i nije korektno da se u takvoj situaciji porezi ne plaćaju redovno.

On je, takođe, ocenio da je nedopustivo da se potrebe Vojske Srbije za naoružanjem i vojnom opremom zanemaruju u situaciji kada te fabrike imaju priliku da sklope posao sa inostranim partnerom.

Sindikati fabrika namenske industrije u Srbiji izrazili su u petak, 7. novembra, nezadovoljstvo što će radnicima tih fabrika, odlukom vlade, biti umanjenje zarade i najavili da će u znak protesta 13. novembra, na jedan sat obustaviti rad.

Predstavnik sindikalaca iz kragujevačke fabrike Zastava oružje Dragan Ilić rekao je da zaposleni u toj grani industrije rade u teškim uslovima i da smatraju da treba da budu izuzeti od najavljenog smanjenja plata.

On je rekao da, za sada, ostaje odluka da će 13. novembra biti održan jednočasovni štrajk i da nije odlučeno kakvi će dalji koraci biti preduzeti ako se ne odustane od smanjenja plata.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.