Virtuelni štrajk zaposlenih u Fejsbuku zbog Trampovih objava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 17:34

Virtuelni štrajk zaposlenih u Fejsbuku zbog Trampovih objava

Zaposleni u kompaniji Fejsbuk održali su virtuelni štrajk na konkurentskom Tviteru i optužili svog direktora Marka Zakerberga da nedovoljno kontroliše objave predsednika Donalda Trampa tako striktno kao što to radi konkurentska platforma.

Više desetina zaposlenih objavilo je statuse u kojima su kritikovali Zakerbergovu odluku da dozvoli da predsednikove zapaljive objave slobodno cirkulišu, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razliku od Tvitera koji je jedan od Trampovih nedavnih tvitova označio kao "glorifikaciju nasilja".

Neki od najviših menadžera Fejsbuka učestvovali su u protestu koji podseća na štrajk radnika Gugla, zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja 2018.godine, prenosi Glas Amerike.

"Fejsbukove nedavne odluke da ne reaguje na statuse koji pozivaju na nasilje ignoriše druge opcije da se zaštiti naša zajednica. Pozivamo rukovodstvo Fesjbuka da preduzme akciju (#TakeAction)", navela je grupa softver inženjera u zajedničkom saopštenju na Tviteru.

Direktor dizajna proizvoda za Fejsbukov "njuz fid" Rajan Freitas napisao je da Zakerberg nije u pravu i da će se truditi na najglasniji mogući način da ga navede da promeni mišljenje i dodao da je mobilisao više od 50 zaposlenih sličnih gledišta kako bi lobirao za unutrašnje promene.

Prema izjavi jednog od radnika, Zakerbergov redovni sastanak na kojem odgovara na pitanja zaposlenih, a koji se inače održava petkom, pomeren je za utorak.

Kejti Žu, menadžerka proizvoda na Instagramu, tvitovala je svoj skrinšot na kojem se vidi da je tražila slobodan dan od kompanije, a kao razlog je navela protest u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni".

Portparol Fejsbuka Endi Ston rekao je da će kompanija dozvoliti zaposlenima koji učestvuju u protestu da uzimaju slobodno vreme koje im se neće oduzimati od zarađenog odmora.

U međuvremenu, kompanija za onlajn terapije Tokspejs (Talkspace) saopštila je da je okončala razgovore o partnerstvu sa Fejsbukom, a njen direktor Oren Frenk tvitovao je da "neće podržati platformu koja podstiče nasilje, rasizam i laži".
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.