Tri štrajka glađu ispred Skupštine iz tri razloga

Izvor: RTS, 10.Maj.2020, 20:59

Tri štrajka glađu ispred Skupštine iz tri razloga

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune izbornih zakona i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ključna novina je da će potpise za izbor poslanika moći da overavaju i opštinske i gradske uprave i sudovi u mestima gde nema javnih beležnika. Međutim, rasprava o amandmanima u skupštinskoj sali ostala je u senci događaja na skupštinskim stepenicama.
Tri štrajka iz tri razloga. Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se na protest gladovanjem odlučio samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

"Ja ne želim Srbiju s podeljenošću ovakvu i dosta je više interesnih sekti. Zbog nemogućnosti da pridobijem poslanike u Skupštini da se raspravlja o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta RS", objasnio je Ševarlić razloge za štrajk glađu. 
Pre nego što je krenuo Ševarlićevim putem lider Dveri je saopštio da ne pristaje na pasivan bojkot izbora, da njegov pokret zato neće u trku za junske izbore, ali hoće u kampanju za neke buduće.
"Ceo život, a posebno poslednjih nekoliko godina traže od mene da uradim nešto nenasilno. Evo, ja sam ispunio sve vaše želje. Ovo je jedan najnenasilniji pokret otpora koji od ovog trenutka kreće. Ovo je više od Gandija. Ovo je hrišćanski, ljudski", rekao je Boško Obradovićć. 
I to nije bio kraj – u štrajk glađu na stepenicama skupštine ušla su i dva poslanika vladajuće Srpske napredne stranke. Iz sasvim drugih razloga.
"Tužilaštvo mora da reaguje na to kada na zemlju bacite poslanika Marjana Rističevića. Tužilaštvo nije reagovalo i mi smo odlučili da na ovaj način pozovemo tužalaštvo da radi svoj posao", rekao je Aleksandar Martinović iz SNS-a. 
Na pitanje do kada će ostati ispred Skupštine, rekao je – dok tužilaštvo i pravosudni sistem ne počnu da rade svoj posao. 
Njegova partijska koleginica Sandra Božić kaže da su stupili u štrajk glađu "da se ne bi više desio nijedan Ranko Panić i da nijedan poslanik i nijedan građanin Republike Srbije ne strada od čizme".  
"U ovom slučaju fašizma Boška Obradovića i ovo je naš način da iskažemo jedan vid protesta", navela je Sandra Božić. 
O štrajkovima i tokom parlamentarne rasprave Iako ne na dnevnom redu – štrajk i kontraštrajk tema druge sednice prvog redovnog zasedanja.
"Bojkot je definitvno propao. Oni su verovatno mislili da će bojkot uspeti, da će nakon bojkota, potreban im je jedan vremenski period recimo šest meseci, pokušati da naprave opšti haos u Srbiji kako bi došli do vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je Đorđe Milićević iz SPS-a.
Poslanik radikalne stranke štrajkove na stepeništu vidi kao poigravanje sa najvišim zakonodavnim telom.
"To je slika i prilika našeg parlamenta. Šef poslanika vladajuće stranke koja na izborima uzme 48 odsto glasova, njegov metod političke borbe jeste da se takmiči s nekim ekstremistima iz opozicije ko će duže da štrajkuje glađu", rekao je Aleksandar Šešelj.
"I ovaj gest Boška Obradovića i ovaj sada kontrapotez poslanika SNS-a rekao bih, možda neko ima i nameru da tim daljim potezima devalira ovaj potez profesora Ševarlića, za koji tvrdim da je bio i spontan, ali ne nepromišljen", smatra Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije. 
Poslanica Naprednjaka sa sednice poručuje da nema potrebe za odlaganjem izbora i da "ne vidi šta će biti različito u decembru u odnosu na jun".
"Priča od strane lidera SZS i Miladina Ševerlića je ustvari pokušaj da spreče ono što treba da se deašava u našoj državi, a to je da izborne komisije moraju sutra da nastave prekinute izborne radnje onoga trenutka kada je uvedeno vanredno stanje", navela je Maja Gojković. 
Živi zid i konferencije Po podne se ispred Doma Narodne skupštine okupila grupa građana a policija je formirala živi zid kako ne bi došlo do kontakta okupljenih i nekog od poslanika koji i dalje štrajkuju na stepeništu.
U međuvremenu su ispred skupštine stigli lider SZS Dragan Đilas kao i Borko Stefanović da bi razgovarali sa Boškom Obradovićem. Oni su otišli a Obradović je nastavio štrajk. 
Zatim je konferenciju za novinare održao Aleksandar Martinović. Najavio je da će štrajkovati glađu sve dok tužilaštvo ne reaguje povodom napada na Marijana Rističevića. Kako je rekao, zamolio je koleginicu Sandru Božić da odustane od štrajka, ali ona to ne želi.
Ispred parlamenta su pristalice SNS-a i Dveri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

strajk gladju - zbog veleizdaje (FOTO, VIDEO)

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 11.Maj.2020, 09:54

10. 5. 2020.Konferencija u Skupstini, pre strajka .Pocetak strajka . .Professor Miladin Sevarlic, an independent MP in #Serbia Serbia’s National Assembly, started a hunger strike today. pic.twitter.com/bBjao67D7w .— SerbHero (@serbhero1389) May 10, 2020 .Skupstina Srbije usvojila je..

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.