TENT:Bez dogovora, nastavak štrajka

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TENT:Bez dogovora, nastavak štrajka

Obrenovac, Beograd -- Pregovori smenskih radnika TENT-a i predstavnika Vlade završeni su bez uspeha, zbog čega se štrajk nastavlja. To, ipak, neće uticati na snabdevanje potrošača.

Članovi sindikata TENT-a stupili su u štrajk i u sredu uveče blokirali Upravnu zgradu termoelektrane.

U današnjim pregovorima su učestvovali državni sekretar za enegetiku Dušan Mrakić, generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i predstavnici sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smenskih radnika, pošto resorni ministar Milutin Mrkonjić nije došao u TENT.

On je izjavio da je štrajk smenskih radnika u termoelektranama "Nikola Tesla " u Obrenovcu radno-pravni spor za koji nije nadležno Ministarstvo infrastrukture i energetike.

Mrkonjić smatra da sporovi oko plaćanja smenskog rada u sistemu Elektroprivrede Srbije postoje i u drugim privrednim društvima u tom sistemu i oni se, kao radno-pravni sporovi, rešavaju u sudskim postupcima.

"Obavešten sam da su i radnici TENT-a bili u sudskom sporu sa svojom kompanijom, ali da pred sudovima nisu dobili te sporove. Kako je reč o povećanju mase zarada i o radno-pravnom sporu, jasno je da to nije nadležnost Ministarstva energetike i infrastrukture, već drugih državnih organa", istakao je Mrkonjić.

Radnici traže povećanje plata na osnovu noćnog i smenskog rada na način predviđen zakonom i od svojih zahteva, kako su rekli, neće odustajati. Oni, međutim, više ne prete prekidom proizvodnje električne energije u Termoelektrani Obrenovac.

Prethodno su sindikalci najavili da će radikalizovati štrajk u tom preduzeću na veoma neobičan način - davanjem krvi, zbog čega će svi ostati kod kuće.

On je dodao da će radnici radikalizovati protest samo ako se ne postigne dogovor sa Vladom i poslovodstvom i da bi se u tom slučaju nestašice struje mogla sprečiti samo ako se angažuju drugi radnici da obavljaju poslove radnika koji štrajkuju.

Kako ne mogu da štrajkuju jer zbog teške hidrološke situacije TENT sada proizvodi oko 70 odsto struje, sindikat najavljuje da će učiniti dobro delo.

Radnici u TENT-u traže punu isplatu dodatka za smenski rad, koji iznosi 26 odsto na osnovnu zaradu, rekao je on i precizirao da je ukupna količina novca koju radnici zahtevaju da bude isplaćena oko 50 miliona dinara.

Kada su novinari B92 pokušali da uđu i snime štrajk u upravnoj zgrad,i obezbeđenje ih je zaustavilo odmah na ulaznoj rampi i reklo da ne mogu dalje. Kako saznajemo, oko 400 radnika je u zgradi i neće izaći dok god im ne budu ispunjeni zahtevi.

Prava o isplati uvećanja radnicima TENT-a zagarantovana su još 2005. godine. Ali, osim obećanja, radnici nisu dobili ništa, kažu u sindikatu.

"Danas smo pregovarali s poslovodstvom TENT-a i ponudili da mirno reše ovu situaciju. Kad su rekli da ne mogu da reše, mi smo ušli u Upravnu zgradu i nećemo se pomeriti odatle dok god ne budemo rešili naš smenski rad, odnosno pravo uvećanja na smenski rad", kaže Dragoslav Ljubičić, predsedmik Sindikata smenskih radnika TENT-a.

Navodno iz zgrade ne može da izađe ni direktor Petar Knežević.

"Pa zato što mi stojimo mirno na stepenicama i on ne može da prođe kroz nas", objašnjava Ljubičić.

Ali to je pat pozicija?

"On ne izlazi i pokušava da reši problem. Nema nekog nerazumnog ponašanja među poslovodstvom TENT-a, ili nekakvog nasilničkog, kao što su to nekad direktori radili. Imamo partnerski odnos, nego su i oni u pat situaciji - pritiska ih vlada, zamrzavanje zarada, ne prepoznaju priču 20 milijardi kilovat-sati, ne razume celu tu priču", kaže on.

Ljubičić navodi da su pokušavali da stupe u kontakt i sa direktorom EPS-a i sa resornim ministarstvom, ali se sve svodi na prenošenje poruka.

"Poslovodstvo je reklo da više nije u njihovim rukama zbog zamrznutih zarada, onda smo zvali direktora EPS-a da stupi u kontakt sa ministarstvima. Milutin Mrkonjić ima neku preču priču - možda snima nešto, možda neka Grandova emisija... Nešto snima, ne znam, nedostupan je", kaže Ljubičić.

Kako ne mogu da štrajkuju jer zbog teške hidrološke situacije TENT sada proizvodi oko 70 odsto struje, sindikat najavljuje da će učiniti dobro delo. Tako će 660 radnika sutra dati krv, što znači da će morati da iskoriste dva slobodna dana koja im sleduju po zakonu. A Srbija bi mogla da ostane bez 70 odsto struje.

Nezavisnost podržava štrajkače

Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost podržao je Sindikat smenskih radnika u Termoelektranama "Nikola Tesla", koji je od sinoć u štrajku zbog neplaćanja naknada za rad u smenama.

Kako se navodi u saopštenju, štrajk više od 650 članova Sindikata smenskih radnika u TENT-u, koji zbog loše hidrološke situacije trenutno proizvode skoro 70 odsto struje u Srbiji, jasno pokazuje odsustvo socijalnog dijaloga između Elektroprivrede Srbije, sindikata i zaposlenih.

Sindikat je pozvao poslovdodstvo EPS-a i resorna ministarstva da hitno počnu pregovore sa Štrajkačkim odborom u TENTU-u i da se ponovo

potpiše sporazum radnika, poslodstva kompanije i Agencije za mirno rešavanje radnih sporova oko isplata dugovanja za smenski i noćni rad.

Navodi se i da sindikat Nezavisnost od usvajanja Zakona o radu, krajem marta 2005. godine, upozorava na delikatan problem primene člana 108, koji se odnosi na naknadu za rad u smenama.

Sindikat smenskih radnika TENT-a stupio je 18. januara uveče u štrajk i blokirao Upravnu zgradu elektrane tražeći provećanje plata na osnovu smenskog i noćnog rada.

Termoelektrane "Nikola Tesla" imaju oko 2.300 zaposlenih i godišnje proizvode više od 50 odsto struje za srpsko tržište.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.