Štrajkovi i skuplja nafta uzimaju danka, Rajaner na mukama

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovi i skuplja nafta uzimaju danka, Rajaner na mukama

Niskotarifna avio-kompanija Rajaner srezala je procenu celogodišnjeg profita za 12 procenata.

Kako je navela kompanija, najgore bi tek moglo da usledi ukoliko nedavni koordinisani štrajkovi širom Evrope teže pogode avio-saobraćaj i rezervacije.

Irska avio-kompanija sada očekuje da će njena godišnja dobit iznositi od 1,1 do 1,2 milijarde evra, u poređenju sa prethodnom prognozom od 1,25 do 1,35 milijardi evra, prenosi Rojters.

Kompanija se suočila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa brojnim poteškoćama zbog štrajkova pilota i kabinskog osoblja u septembru, što je podrilo poverenje potrošača i dovelo do otkazivanja rezervacija za treći kvartal.

"Iako smo se uspešno izborili sa pet štrajkova u kojima je ovog leta učestvovalo 25 odsto naših irskih pilota, dva nedavna koordinisana štrajka kabinskog osoblja i pilota u pet zemalja EU uticala su na pad broja putnika (kroz otkazivanje letova) i rezervacija", navodi se u saopštenju direktora Rajanera, Majkla O''Lirija.

Lošije poslovanje je posledica i snažnog skoka cena nafte, koje su porasle na 82 dolara za barel.

Kako bi se uhvatio u koštac sa višim cenama nafte i troškovima štrajkova, Rajaner je zimski kapacitet letova srezao za jedan odsto, ukidajući letove iz baza u Ajndhovenu, Bremenu i Niderhajnu.

Iz kompanije poručuju da ne mogu isključiti efekte daljih poremećaja u radu narednih meseci, što može prouzrokovati novo obaranje projekcija dobiti za čitavu godinu i dodatno smanjenje kapaciteta za zimski red letenja.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.