Štrajkači u Fijatu traže Vladu u pregovorima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2017, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači u Fijatu traže Vladu u pregovorima

Radnici "Fijat Krajsler automobila" su već pet dana u generalnom štrajku. Proizvodnja je u potpunosti obustavljena što utiče i na većinu kooperantskih firmi koje takođe zbog situacije u "Fijatu" ne rade. Zbog toga predstavnici sindikata ističu i to da je štrajk prevazišao okvire "Fijata" i traže uključenje države kao vlasnika trećine kapitala, kako bi poslovodstvo konačno razmotrilo njihove zahteve.

Oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2.000 zaposlenih u kompaniji "Fijat Krajsler automobili'' već pet dana štrajkuje u okviru fabrike u kojoj je obustavljena proizvodnja.

Predstavnici sindikata odustali su od radikalizacije štrajka zbog upozorenja rukovodstva fabrike da krše Zakon o štrajku, iako samo poslovodstvo nije ni stupilo u pregovore sa zaposlenima oko zahteva za boljim uslovima rada i povećanjem mesečne nadoknade, pa sada radnici traže platu od 50.000 dinara umesto prvobitnih 45.000.

"Vrlo je važno da kažemo da smo sada za vreme vikenda dobili podršku od kolega iz Italije, naročito od gospodina Đanija Aliotija iz CISL-e, sindikata iz "Fijata" koji je jednostavno i objavio da je to jedna mučnina u evropskom sindikatu i sindikatu Italije kada se tako nešto dešava, da radnici kažu da su preopterećeni i da je njihova zarada mala. Pored kolega iz Italije imamo podršku iz Slovenije, okolnih zemalja pa čak i podršku sindikata VOLV-a iz Švedske.)

Podrška je izostala i od suvlasnika fabrike, tvrde iz sindikata. Država ima 33 odsto učešća, pa sindikati traže od Vlade Srbije da se uključi u pregovore sa poslovodstvom "Fijata".

Radnici Fijata su odlučni i neće odustajati od svojih zahteva. Sa druge strane poslovodstvo ,"Fijat Krajsler automobila'' se i dalje ne oglašava, iako fabrika ne radi već pet dana a pregovori sa zaposlenima još uvek nisu počeli.

Čadež: Štrajk u Fijatu - posledice po celu ekonomiju

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je danas nadu da će radnici Fijata koji štrajkuju i rukovodstvo kompanije postići dogovor jer, kako je istakao, ta obustava proizvodnje ostavlja posledice po celu ekonomiju države.

"Mogu samo da se nadam da će uskoro biti postignuti dogovori, između rukovodstva Fijata i radnika. Moramo da budemo svesni da ovo ostavlja posledice po privredu. Ako proizvodnja stoji, proizvodnja jednog od našeg najvećeg izvoznika, onda to za celu ekonomiju ne može da bude dobro", kazao je Čadež.

On je rekao da su u proizvodnju ovog preduzeća uključeni mnogi dobavljači i dodao da PKS prati dešavanja vezana za Fijat.

"Fijat nije samo Fijat, nisu to samo radnici u fabrici, to je čitava dobavljačka industrija autodelova i različitih dobara i usluga koji su vezani za taj veliki sistem. I to je povezan lanac", rekao je Čadež.

On je izrazio nadu da će uskoro doći do kompromisa sa obe strane kako se ne bi ugrozila konkurentnost Fijatovih proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čadež: Štrajk u "Fijatu" ostavlja posledice po celu ekonomiju

Izvor: Blic, 03.Jul.2017

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je danas nadu da će radnici Fijata koji štrajkuju i rukovodstvo kompanije postići dogovor jer, kako je istakao, ta obustava proizvodnje ostavlja posledice po celu ekonomiju države...- Mogu samo da se nadam da će uskoro biti postignuti dogovori,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.