Štrajkači mogu i otići iz zdravstva

Izvor: B92, 05.Nov.2014, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači mogu i otići iz zdravstva

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da bolesni nikako ne smeju biti žrtve štrajka osoblja zdravstva.

On je poručio nezadovoljnim zdravstvenim radnicima koji će učestvovati u obustavi rada u sredu, da ne moraju da se bave tim poslom.

Ministar je naveo da se sa predstavnicima sindikata koji su najavili štrajk zbog odluke da se zdravstvenim radnicima, kao i svim ostalim u javnom sektoru, plate smanje za 10 odsto, dogovorio da se pregovri nastave, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da oni nisu mogli da otkažu štrajk jer je već zakazan.

"Razgovarao sam sa sindikatima i saglasili smo se s tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se o usvajanju novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo o kolektivnim ugovorima. Stav s tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitavan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo razgovore", kazao je Lonačar za Poltiku.

Ministar je ukazao da pacijentima nikako ne sme da se naškodi, da oni koji žele da štrajkuju mogu to da rade van radnog vremena, ili da, ako nisu zadovoljni, i ne moraju da se bave tim poslom.

"Štrajk nisu mogli da otkažu jer je ranije zakazan. Ne razumem zašto bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se naprvi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade, i da oni koji su posvećeni, koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca", kazao je Lončar na pitanje kako onda sindikate nije ubedio da odustanu od štrajka.

Reprezentativni sindikati u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predali su zahteve Vladi da se ne smanjuju zarade i najavili štrajk za sredu 5. novembar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.