Štrajk radnika Vodovoda iz Smederevske Palanke

Izvor: N1 televizija, 12.Avg.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk radnika Vodovoda iz Smederevske Palanke

Zaposleni u javnom preduzeću “Vodovod“ u Smederevskoj Palanci će od ponedeljka, 15. avgusta, početi desetodnevni štrajk upozorenja, kao uvod u generalni štrajk.

„Do isteka zakonskih deset dana do kada lokalna samouprava Smederevske Palanke kao osnivač mora da propiše minimum procesa rada, radnici će svakodnevno šetati od firme kroz centar grada, do opštine i nazad, u trajanju od nekih sat vremena, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kao štrajk upozorenja. Na sastanku koji je održan 2. avgusta 2016. u opštini dogovoreno je da će po hitnom postupku radnicima biti uplaćene zarade, što do dan danas nije ispunjeno. Zato idemo na ulicu“, rekao je za N1 Aleksandar Bošnjaković, predsednik Štrajkačkog odbora Vodovoda.

Prema njegovim rečima, svakodnevnim šetnjama radnici žele da ukažu da je stanje u firmi katastrofalno, da radnici daju maksimalan učinak da građani ne ostanu bez vode, iako im plate kasne čak 24 meseca.

“Dok zaposleni u opštini redovno primaju plate, mi ne možemo ni da se lečimo. Nisu nam overene knjižice. Radnici Vodovoda su prinudjeni da opet budu inicijatori pregovora za funkcionisanje JKP Vodovoda a samim tim i funkcionisanje vodosnabdevanja”, ističe Bošnjaković.

Dodaju da će štrajk trajati onoliko koliko lokalna samouprava ne bude spremna za ozbiljan rad i rešavanje problema. “U suprotnom štrajk će biti radikalizovan”.

“Ovo nije problem samo radnika Vodovoda već svih građana Smederevske Palanke. Neki nas optužuju za politički angažman. Nema politike. Ovo je borba za goli život“, kaže Bošnjaković.

Predsednik opštine Patar Milić tvrdi da lokalna samouprava jeste osnivač Vodovoda, ali da je, prema osnivačkom aktu preduzeća, ono profitabilna ustanova koja sama obezbeđuje novac za poslovanje i zarade.

“U budžetu grada nema stavke za plate i pomoć Vodovodu. Iako nemamo obaveza prema toj firmi mi se trudimo da im olakšamo rad. Uz asistenciju republičke Direkcije za trezor uspeli smo da im otvorimo poseban račun, jer im je račun u blokadi duže od 700 dana. Radimo na dugoročnom rešenju“, kaže Milić.

Milić (SNS) ističe da je politika „umešala prste“ u dešavanja u Vodovodu. „ Radnici Vodovoda sada primećuju da im se duguju 24 plate. Do pre dva i po meseca, dok je druga politička opcija vodila Palanku, ćutali su i nisu dizali glas. Sada kada opštinu vode ljudi koji poštuju zakone Srbije, oni kreću u ulične proteste. Pa zar to nije sindikalna politizacija“, dodaje on.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.