Selaković: Moguće je doći do rešenja za štrajk advokata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2014, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Moguće je doći do rešenja za štrajk advokata

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je moguće doći do rešenja za zahteve advokata koji su u štrajku. Pregovori su praktično okončani bez postignutog rešenja, rekla je listu Danas, učesnica pregovora, predsednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović.

Selaković je u Jutarnjem programu TV Pink ponovio da ne veruje da će se do rešenja doći do Nove godine, što ne znači da njega njega neće biti posle Nove godine.

"Dogovorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo se oko mnogih stvari", rekao je Selaković i ocenio da je potrebno razgovarati.

Ministar pravde je istakao da je do sada obavljeno sedam razgovora koji su bili dobri i da su "iskristalisale neke pozicije", a da su ostala neka sporna pitanja.

Selaković je ukazao da je javno beležnički sistem potreban da bi se na mnogo viši nivo podigla pravna sigurnost građana i da je uvođenje javnog beležništva reformski korak u Srbiji.

Ministar pravde je ocenio da nije ozbiljno reći da bi advokati mogli da se štrajkuju još godinu dana zato što najveći broj advokata želi da radi.

Država ima mehanizme da obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema, a uverena je da je moguće da se to obezbedi kroz razgovor, istakao je Selaković.

Ovaj štrajk ne koristi ni državi, ni građanima, ni ljudima koji su u pritvoru, a najoštećenija je srpska advokatura, ocenio je Selaković i dodao da je ovakav vid protesta apsolutno neopravdan.

Na pitanje novinara kada će se ponovo razgovarati, Selaković je odgovorio "to ne zavisi od nas, što se nas tiče, možemo i danas".

Selaković je dodao da "za nas razgovori nisu prekinuti" i da će biti upućen poziv da se ponovo razgovara, a da je do rešenja moguće doći i samo "nekoliko minuta".

Ministar pravde je podsetio da su advokati, koji su 17. septembra obustavili rad na teritoriji cele Srbije, protestovali zbog modela javnog beležničkog sistema i da ta obustava traje i danas.

Milutinović: Propali pregovori

"Mi smatramo da su pregovori okončani neuspešno. Ministarstvo pravde je odbilo da nam izađe u susret i sve vreme su insistirali na izmenama Zakona o javnom beležništvu iz novembra. To je neustavno rešenje i kao takvo za nas potpuno neprihvatljivo, rekla je Milutinović.

Da su šanse da pregovori stručnog tima dovedu do obostrano prihvatljivog rešenja bile male, jasno je kada se pogleda nacrt akcionog plana za poglavlje 23. koji otkriva da je država planirala proširenje nadležnosti notara

U poglavlju 23, koje obuhvata reformu pravosuđa, antikorupcijsku politiku, osnovna prava i prava državljana EU, Srbija je nedavno sačinila drugi akcioni plan koji je, prema skorašnjoj izjavi ministra pravde Nikole Selakovića, dobio izuzetno dobre ocene Evropske komisije u Briselu.

U tom "dobro ocenjenom akcionom planu" za jedno od najkomplikovanijih poglavlja stoji i namera Ministarstva pravde koja direktno protivreči zahtevima advokata i, prema njihovim rečima, obesmišljava dalji tok pregovora.

"Akcionim planom je predviđena izmena Zakona o javnom beležništvu u pravcu postepenog proširenja stvarne nadležnosti javnih beležnika i u vezi sa pitanjem izvršnosti javnobeležničke isprave", stoji u nacrtu Akcionog plana za poglavlje 23. Prema planu, proširenje nadležnosti notara treba da se sukcesivno sprovodi počev od prvog kvartala 2015. godine.

Jasmina Milutinović kaže da su advokati znali za sadržinu akcionog plana, ali da su nastojali da preko pregovora utiču na Ministarstvo pravde kako bi to bilo izmenjeno.

"Oni su odbijali da išta suštinski promene. Ovakvim rešenjima, Ministarstvo pravde nastoji da podržavi advokaturu, što će proizvesti niz negativnih posledica koje će građani osetiti", rekla je Milutinović.

Akcione planove izrađuju pregovarački timovi za određena poglavlja u konsultaciji sa administracijom Evropske komisije. Ipak, činjenicu da je i EK pozitivno ocenila Akcioni plan za poglavlje 23, Jasmina Milutinović ne vidi kao signal da i EU podržava uvođenje sistema notarijata na ovaj način, navodi list.

"Pravni sistemi zemalja Evropske unije se dosta razlikuju od države do države. Članice EU su i zemlje sa anglosaksonskim pravnim sistemima, ali i one sa kontinentalnim. Ako pogledamo Sloveniju i Hrvatsku, čiji su pravni sistemi najbliži našem, vidimo da kod njih postoji drugačiji javnobeležnički sistem. Stoga ovo rešenje nije želja Evropske komisije", rekla je Milutinović.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Moguće je doći do rešenja za štrajk advokata

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Dec.2014

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je moguće doći do rešenja za zahteve advokata koji su u štrajku...Selaković je u Jutarnjem programu TV Pink ponovio da ne veruje da će se do rešenja doći do Nove godine, što ne znači da njega njega neće biti posle Nove godine..."Dogovorili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.