Radnici Šamota najavljuju štrajk

Izvor: B92, 19.Apr.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Šamota najavljuju štrajk

Aranđelovac -- Nezadovoljni odlukom Vrhovnog Kasacionog suda o prinudnoj naplati potraživanja i ulaska u blokadu, 450 radnika Šamota iz Aranđelovca stupiće u štrajk.

Sudska odluka nije u skladu sa članom 20. Zakona o privatizaciji koji se odnosi na preduzeća koja su u restruktuiranju, kaže predsednik sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Šamota Predrag Aleksijević.

Prema njegovim rečima, njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stav je već upućen na adrese Vlade Srbije, nekoliko ministarstava i Agencije za privatizaciju, jer su oni sve do danas bili višegodišnji sagovornici i davaoci ne malih sredstava za isplatu otpremnina onima koji su bili tehnološki višak, a one su iznosile 300 evra po godini staža.

Radnici koji su napustili firmu su, međutim, tužili preduzeće za neisplaćene zaostale zarade, zašta su dobili pravosnažne i izvršne sudske presude, što govori da sud nije uzeo u obzir činjenicu da se Šamot nalazi u procesu restruktuiranja i da se kao takvom ne mogu prinudnim putem naplatiti potraživanja.

U međuvremenu su sindikalci i poslovodstvo Šamota na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave predložili da se imovina preduzeća koja nije u funkciji proda i isplate zaostale zarade, kako radnicimaa koji su još uvek u radnom odnosu, tako i bivšim zaposlenima, ali taj dogovor nije realizovan.

Aleksijević ističe da se odlukom Vrhovonog Kasacionog suda dodatno i nepotrebno iskomplikovala situacija i izazvao revolt zaposlenih, čime je urušeno sve ono što je zajednički dogovoreno prilikom posete ministara Mlađana Dinkića i Rasima Ljajića pre godinu dana, kada je obećano da će Šamot dobiti poslove u domaćim termoelektranama, a samim tim i sopstvena sredstva.

„Zašto ti poslovi nisu dobijeni, pitanje je za istraživanje", zaključio je Aleksijević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas odluka o sudbini Želvoza

Izvor: S media, 19.Apr.2011

Rok za odgovor većinskog vlasnika ‚‚Želvoza‚‚ povodom konačnih zahteva sindikata dostavljenih Agenciji za privatizaciju danas ističe kada će se znati i sudbina 1.452 radnika. ..Pet sindikata u Fabrici železničkih vozila u Smederevu dostavilo je u petak ponudu Agenciji za privatizaciju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.