Radnici Bratstva štrajkuju gladju

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Bratstva štrajkuju gladju

Više od 30 radnika subotičke fabrike vagona "Bratstvo" danas započelo štrajk gladju.

Oko 400 radnika "Bratstva" štrajkuje od sredine februara, a na zaoštravanje protesta neki od njih su se odlučili posle niza neuspešnih pokušaja da se ogovore sa poslovodstvom.

"Iza nas je višegodišnja kriza i nekoliko neuspešnih pokušaja da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se nadje novi kupac fabrike. Pregovori vlasnika Vladimira Delića i potencijalnog kupca Žike Radivojevića, vlasnika beogradskog 'Metaleksa' zapali su u ćorsokak, a to je bila jedna od poslednjih mogućnosti da fabrika počne ponovo da radi", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Marko Skenderović.

Radnici "Bratstva" nisi primili platu od oktobra 2008. godine, a pet godina im nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Fabrika ima dug od deset miliona evra duga, a radnici smatraju da je prodaja fabrike za njih jedino rešenje.

Ranije je saopšteno da se Delić dogovorio o prodaji fabrike sa Radivojevićem, ali taj sporazum još nije sudski overen.

Sindikat i lokalna samouprava su se, tokom pregovora Delića i Radivojevića s poveriocima, dogovorili o reprogramiranju dugovanja i obezbedili banku koja će odobriti novom valsniku kredit, da bi isplatio pola miliona evra koliko sadašnji vlasnik traži za "Bratstvo".

Danas je dogovor bivšeg i potencijalnog vlasnika trebalo da bude potvrdjen i u Agrobanci koja je bila spremna da obezbedi kredit Radivojeviću, ali sastanak nije održan.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.