Pritvorenice prestale da štrajkuju glađu

Izvor: Blic, 17.Apr.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvorenice prestale da štrajkuju glađu

Zatvorenice u beogradskom Okružnom zavtvoru, njih 67, prestalo je da štajkuje glađu nakon razgovora sa predstavnicima Uprave zatvora.

One i oko 750 zatvoerenika, od njih 1.450, započelo je štrajk glađu tražeći brža suđenja.

U upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je situacija potpuno mirna i bez bilo kakvih incidenata, od kako su zatvorenici stupli u štajk glađu 16. aprila, a sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << redovne aktivnosti se odvijaju u skladu sa propisima.

- Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu i njegovi saradnici u stalnom su kontaktu sa pritvorenim licima, koji su istakli da nemaju nikakve zamerke na odnos pripadnika službe za obezbedjenje prema njima - kažu u Upravi.

O situaciji u Okružnom zatvoru obavešten je sudija Dragoljub Albijanić, predsednik Višeg suda u Beogradu, koji će od sutra, sa svojim saradnicima, posetiti i razgovarati sa pritvorenicima.

Među zahtevima zatvorenika, koji štrajkuju glađu u zatvoru u Bačvanskoj ulici, osim ubrzanja sudskih postupka, su da im se dan pritvora računa kao dva dana zatvora, i da posle dve trećine odslužene kazne dobiju uslovni otpust. što je predviđeno zakonom.

Zatvorenici nisu poslali nikav dopis sa zahtevima ni Ministarstvu pravde, ni sudu, jer je Uprava nadležna da ih obavesti. Prema tvrdnjama samih zatvorenika oni odbijaju da uzimaju hranu od 14. aprila uveče.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je tokom prošle nedelje, završen teneder koji su raspisali radi odabira izvođača radova za renoviranje stare zgrade u Padinskoj skeli.

- Planirano je da se posle renoviranja, za oko tri meseca, tamo smestiti 250 pritvorenih lica. Očekuje se i skori završetak radova na novoj ustanovi u Padinskoj skeli za smeštaj još 500 lica lišenih slobode, što će u znatnoj meri rasteretiti ostale ustanove, a naročito Okružni zatvor u Beogradu. Ova dva objekta biće potpuno u skladu sa standardima o poštovanju ljudskih prava - kažu u Upravi i napominju da ulaže maksimalne napore kako bi se uslovi u svim ustanovama poboljšali i približili evropskim standardima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.