Policajci Nezavisnog sindikata u štrajku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2011, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci Nezavisnog sindikata u štrajku

NOVI SAD/BEOGRAD -

Zbog štrajka Nezavisnog sindikata policije danas su u Novom Sadu zatvoreni svi šalteri u Policijskoj upravi na kojima građani predaju zahteve za izradu ličnih dokumenata.

Iako policajci štrajkuju, mnogi građani bili su zatečeni novonastalom situacijom i ostali su da sede u šalter salama nadajući se da će ih neko primiti.

Predsednik Štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata policije za Novi Sad Jovica Bajić izvinio se građanima zbog problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zamolio ih da imaju razumevanja.

Prema njegovim rečima, policajci neće početi da rade dok Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve.



Oko 13.000 policijskih službenika stupilo je jutros u štrajk zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, rekao je predsedavajući Predsedništva Nezavisnog sindikata policije (NSP) Velimir Barbulov.

"Više od 13.000 zaposlenih u MUP-u stupilo je jutros u štrajk, uz obavljanje minimuma procesa rada. Policajci neće izlaziti na teren, a u štrajk su stupili i zaposleni u upravnim poslovima koji su prestali da izdaju dokumenta", rekao je Barbulov agenciji Beta.

Kako je naveo, policija će izlaziti na teren po pozivu, a zaposleni u upravnim poslovima izdavaće dokumenta samo u hitnim slučajevima.

Danas bez dogovora - sutra nastavak pregovora

Čelnici nezavisnog sindikata, u prvim pregovorima sa predstavnicima ministarstva i direktorom policije Miloradom Veljovićem, ponovili su zahteve za povećanje zarada za 40 odsto, potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, izmena Zakona o policiji i hitno opremanje policijskih službenika, međutim, sastanak je bio bezuspešan.

"Pregovori su otpočeli, a razgovalo se o uslovima koje je postavio Nezavisni sindikat policije, ali do sporazuma danas nije došlo. Mi ne odustajemo od pregovora i nadamo se da ćemo ih najkasnije sutra ujutro nastaviti. S obzirom na to da su pregovori u toku, štrajk se ne obustavlja i nastavlja se prema režimu koji je uspostavljen", potvrdio je u telefonskoj izjavi za RTV Barbulov.

Za veće zarade 40 odsto

Granična policija radi redovno

Na graničnim prelazima sa susednom Madjarskom policija redovno obavlja sve uobičajene poslove kontrole prometa putnika i vozila.

Na našem najprometnijem graničnom prelazu kod Horgoša, uobičajeni je radni dan, i nema skoro nikakvog zadržavanja putnika ni na ulazi ni na izlazu

Isto je i kod Kelebije i na graničnom prelazu Bajmok Bačalmaš.

NSP traži povećanje zarada od 40 odsto, potpisivanje kolektivnog ugovora, izmene Zakona o policiji i opremanje policijskih službenika odećom i obućom.

Drugi reprezentativni sindikat - Policijski sindikat Srbije, ne podržava štrajk koji organizuje NSP jer smatra da treba sačekati odgovor vlade na predlog kolektivnog ugovora.

Nezavisni sindikat policije traži povećanje zarada od 40 odsto, potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i njegovu primenu najkasnije do maja, hitnu promenu Zakona o policiji, kao i brzo opremanje policajaca novim uniformama i drugom opremom.

Barbulov je objasnio da NSP želi kolektivni ugovor koji odgovara zaposlenim u MUP, a ne Ministarstvu finansija, preciziravši da traže uvećanje naknade za noćni i rad vikendom za 30 odsto.

U vreme mitinga SNS

Nezavisni policijski sindikat Srbije ne podržava najavljeni štrajk policije u organizaciji Nezavisnog sindikata policije jer je zakazan u isto vreme kada i miting opozicione Srpske napredne Stranke (SNS), izjavio je juče predsednik tog sindikata Momčilo Vidojević.

"Mi podržavamo štrajk u policiji kao vid sindikalne borbe ali štrajk je zakazan kada i miting opozicije. Ako se uđe u štrajk postoji opasnost da se na vrat navuče gnev i opozicije i vlasti", rekao je Vidojević na konferenciji za novinare u Nišu.

Vidojević je rekao da postoji opasnost da miting opozicije bude zloupotrebljen i da će policija biti kriva za sve ako stupi u štrajk, a na ulicama Beograda "padne i jedna kap krvi".

Nema obezbeđivanja utakmica

Nezavisni sindikat policije, koji je jutros stupio u štrajk, saopštio je da njegovi članovi neće obezbeđivati sportske manifestacije.

Taj sindikat je u saopštenju pozvao sportske saveze i klubove da odlože sportske manifestacije ponovivši da je štrajk organizovan uz poštovanje minimuma procesa rada.

Štrajkuju i zaposleni u policijskoj upravi Kruševac

Zaposleni u policijskoj upravi Kruševac i policijskim stanicama u Brusu, Ćićevcu, Aleksandrovcu i Varvarinu, pridružili su se danas štrajku svojih kolega u Srbiji.

Predsednik koordinacionog centra nezavisnog sindikata policije u Kruševcu Goran Milićević rekao je novinarima da su policajci nezadovoljni svojim materijalnim položajem, jer je prosečna zarada od 30.000 dinara premala za posao koji obavljaju.

"Država ima 27 miliona evra da plati satelit, a nema para za naše uniforme. Da li je normalno da policajac svakog jutra proverava da li treba da zakrpi pantalone pre nego što će krenuti na dužnost", rekao je Milićević.

Milićević je naveo da se štrajk odvija uz minimum procesa rada, navodeći da policijski službenici dolaze na posao, rade na krivičnim delima po službenoj dužnosti i intervenišu samo u hitnim slučajevima.

On je dodao i da službenici obavljaju uviđaje u slučaju saobraćajnih nezgoda, ali da šalteri ne rade.

Štrajku policije u Rasinskom okrugu nisu se pridružili samo zaposleni u policijskoj stanici u Trsteniku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.