Opozicija za ostavku Selakovića

Izvor: Press, 19.Jan.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija za ostavku Selakovića

Šefovi poslaničkih grupa DS i SDS Borislav Stefanović i Marko Ðurišić danas su zatražili ostavku ministra pravde Nikole Selakovića, smatrajući ga odgovornim za štrajk advokata, dok su iz SPS i Jedinstvene Srbije poručili da "ne žele da arbitriraju ko je tu dobio, a ko izgubio".
Uoči popodnevne rasprave izmenama Zakona o javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << beležništvu, Stefanović, Ðurišić, Neđo Jovanović (SPS) i Petar Petrović (JS) izneli su novinarima svoje stavove o tim zakonskim rešenjima i štrajku advokata koji bi usvajanjem tih izmena zakona trebalo da bude okončan.

Ðurišić je rekao da očekuje ostavku ministra Selakovića, a onda i obrazloženje premijera, zbog čega je dozvolio da pravosuđe bude u blokadi četiri meseca.

Prema njegovim rečima, u parlamentu očekuje vrlo zanimljivu raspravu jer će se čuti kako je do svega toga došlo, "ko su Miškovićeve sluge", kao i da se istera na čistac sve ono što je u prethodnih meseci saopštavano.

Šef demokrata u parlamentu Stefanović rekao je da Selaković "treba da ode zato što je dozvolio da srpsko pravosuđe bude u paralizi četiri meseca zbog tvrdoglavog insistiranja na stvarima koje sada anulira podnošenjem izmena zakona".

"Time potrvrđuje da su advokati pobedili, da je izgubio. Danas on doživljava politički poraz i treba da snosni posledice", smatra Stefanović.

On je dodao da ministar pravde "peti put zbog istog seta zakona dolazi u skupštinu, da je četiri puta pokušavao trvdoglavo da izgura nečiji lični interes davanjem monopola notarimi i isključivanjem advokature kao dela pravnog poretka u Srbiji".

"Ako ima gram političkog poštenja, gram odgovornosti, ne vidim kako može ostati ministar pravosuđa posle današnjeg zasedanja. Zašto da ga podseća javnost, opozicija, pravosuđe i advokatura da je čovek koji nije održao datu reč, koji je popustio pred Miškovićem. Zar nisu rekli da su promene koje traže advokati promen koje traži Mišković", rekao je Stefanović.

On je ministru poručio da je "poklekao pod Miškovićem ili to nije bio Mišković, nego opravdani razlozi pa nije uspeo da zadrži svoj rigidan stav koji štiti interes 94 ljudi (notara) da se enormno bogate".

Iz redova vladajuće koalicije najavljuju podršku predloženim izmenama i setu pratećih zakona.

Poslanik JS nije želeo da ulazi u to ko je u ovom slučaju više dobio, a ko više izgubio.

Petrović je istakao da ne smatra da je ministar pravde odgovoran za blokadu pravosuđa i pohvalio je napore radne grupe ministarstva pravde da se do dogovora dođe i da se zaustavi takozvana blokada.

Iz poslaničkog kluba SPS poručili su da ta stranka "ne želi da preuzima ulogu arabitra i da daje ocenu ko je gubitnik, a ko pobednik".

Poslanik socijalista Jovanović rekao je da je svaki sporazum rezultat kompromisa da svako od učesnika u sporazumu dobije nešto što ne želi od onoga što je tražio i mogao da dobije.

SPS ne želi da komentariše ko je dobitnik, a ko gubitnik u tom slučaju, dodao je, jer sve što se radi, radi se u interesu gradana i pitanje odgovornosti nije za političku debatu u danu kada se raspravlja o zakonima koji prevazilaze i deblokiraju sve ono što je građane onemogućavalo da dođu do pravde.

Jovanović je istakao da je jedini i osnovni cilj svih predloženih zakona zadovoljenje interesa građana, jer se njima postiže da ustavna prava ostvare, kao što je prvo na dostupnost sudova, pravdu i pravično suđenje.

"Ovo će dovesti do toga da se njihovi punomoćnici vrate u sudnice i nastave sa njihovim zastupanjem", naglasio je on.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Opozicija za ostavku Selakovića, SPS i JS neće da arbitriraju

Izvor: Blic, 19.Jan.2015

Šefovi poslaničkih grupa DS i SDS Borislav Stefanović i Marko Đurišić danas su zatražili ostavku ministra pravde Nikole Selakovića, smatrajući ga odgovornim za štrajk advokata, dok su iz SPS i Jedinstvene Srbije poručili da "ne žele da arbitriraju ko je tu dobio, a ko izgubio"...Uoči popodnevne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.