Opozicija o štrajku u Pošti Srbije

Izvor: RTS, 11.Dec.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija o štrajku u Pošti Srbije

Stranke opozicije podržale su štrajk radnika "Pošte Srbije", optuživši aktuelnu vlast da "zloupotrebljava prava zaposlenih u političke svrhe".
Nova stranka u svom saopštenju navodi da situacija u poštama postaje i više nego alarmantna, apelujući na Vladu Srbije da prekine sa nehumanim odnosom prema štrajkačima, već smesta nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa njima zajednički jezik.
"Situacija u Poštama Srbije očigledan je primer zloupotrebe javnih preduzeća od strane aktuelnog režima. Dok rukovodioci imaju basnoslovne plate, od kojih se 'običnim ljudima' vrti u glavi, radnici su očajni zbog nerazumevanja nadležnih za njihovu situaciju i dovedeni na rub egzistencije, radeći punih 17 godina bez povećanja plata", navodi se u saopštenju Nove stranke.
Pokret slobodnih građana napominje da je prepoznao hrabrost zaposlenih koji su se usprotivili "flagrantnom i kontinuiranom kršenju radnih i ljudskih prava, kao i sistemskoj korupciji koja je ovladala svuda, pa tako i u JP Pošta Srbije".
PSG naročito ističe ulogu v. d. generalnog direktora u JP Pošta Srbije, Mire Petrović koja je, kako tvrde, već godinama unazad nezakonito u v. d. statusu.
Dodaju da su to nadležni sudovi su to već potvrdili kada su radnici kojima je zbog prethodnog i nedavnog štrajka, nezakonito davala otkaze i umanjivala zarade, protiv nje podneli tužbe.
Savez za Srbiju pozvao je Vladu Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra policije Nebojšu Stefanovića da "odmah prestanu sa represijom, pretnjama i zastrašivanjem radnika Pošte koji su u obustavi rada da će do kraja današnjeg dana svi dobiti otkaz ukoliko odmah ne počnu sa radom".
Iz SZS-a ističu da je policija je jutros uz podršku i prisustvo Mire Petrović i njenih bliskih saradnika upala u Glavni poštanski centar u Zemunu, "kako bi se radnici iz drugih organizacionih jedinica 'Pošte Srbije', nasilno postavili na radna mesta štrajkača".
Time se, "potvrđuje sumnja u postojanje krivičnih dela poslovodstva tog državnog preduzeća koje nije na teretu budžeta, da kroz fiktivno zapošljavanje svojih stranačkih ljudi kupuju sigurne glasove na izborima za podršku režimu Aleksandra Vučića", kaže se, između ostalog, u saopštenju SZS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.