Odustanak od radikalizacije štrajka

Izvor: B92, Tanjug, 26.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odustanak od radikalizacije štrajka

Novi Pazar, Beograd -- Radnici tekstilne industrije koji su već četvrti dan u štrajku, kazali da neće radikalizaovati protest, kako su najavili, rekao za B92 Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji se u Novom Pazaru sastao sa radnicima, koji od četvrtka štrajkuju zbog višegodišnjih neisplaćenih zarada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je za B92 da su oni obećali da će odustati od drastičnih oblika protesta.

Ljajić kaže da je u ime Vlade radnicima tekstilnog kombinata "Raška", čiji je predstavnik Zoran Bulatović sebi prekjuče odstekao deo prsta leve ruke, ponudio da se u utorak sastanu sa predstavnicima četiri ministarstva, a odgovor očekuje sutra.

Ministar smatra da je u ovom trenutku najvažnije da radnici prestanu sa daljom radikalizacijom koja je već imala tragične posledice, ali i "da oni u štrajku ostaju sve dok ne vide epilog pregovora".

"Oni su obećali da će odustati za sada od tih radiklanih vidova protesta, ali da će konačni odgovor o tome da li će prihvatiti ovu ponudu za razgovore doneti sutra kada budu obavili konsultacije i razgovore sa svojim članstvom i predstavnicima štrajkačkog odbora", rekao je za B92 Rasim Ljajić.

"U svakom slučaju mi moramo da najozbiljne da shvatimo ovaj protest i da što hitnije preduzmemo korake kako bi se iznašlo rešenje koje je obostrano prihvatljivo", rekao je on.

Radnici tekstilne industrije u Novom Pazaru, koji su već četvrti dan u štrajku, od ponedeljka najavljuju radikalizaciju protesta.

Ranije danas, Zoran Bulatović, radnik koji je u petak sebi odsekao prst, najavio je da će ako se njihov problem ne reši i ostali radnici početi da seku i jedu delove svojih tela.

Predsednik udruženja tekstilaca Novog Pazara Zoran Bulatović tvrdi da je ponedeljak za radnike ključni dan.

Prema njegovim rečima, ukoliko štrajkači ne budu dobili pozitivne odgovore, u Novom Pazaru će biti velikih problema.

Bulatović koji je protestujući u petak sebi odsekao polovinu prsta leve ruke, traži da predstavnici vlasti u Beogradu jednom pokaže svoju ozbiljnost.

"Ovaj štrajk smo organizovali u dve faze. Prva faza je ova, a druga faza je masovno okupljanje i odlazak u Beograd ispred Vlade Republike Srbije, sa svojim porodicama”, najavljivao je pre sastanka sa ministrom Ljajićem Bulatović.

Podsetimo, štrajkači traže isplatu zaostalih zarada za period od 1993. godine do prestanka radnog odnosa.

Tekstilni kombinat "Raška" nekada je zapošljavao oko 4.000 radnika u Novom Pazaru i pogonima u Sjenici i Tutinu, a sada radi jedva stotinak ljudi u matičnim pogonima u Novom Pazaru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Seći ćemo prste dok neko iz Vlade ne dođe

Izvor: Blic, 26.Apr.2009

Od sutra ćemo svaki dan seći i jesti po jedan prst sve dok delegacija Vlade Srbije ne poseti Novi Pazar i ne počne da rešava naše probleme – poruka je sve većeg broja štrajkača, bivših radnika Tekstilnog kombinata „Raška", koji već treći dan protestuju u Novom Pazaru tražeći...

Nastavak na Blic...

Radnici čekaju odgovor vlade do sutra u popodne

Izvor: Capital.ba, 26.Apr.2009

NOVI PAZAR, Radnici tekstilne industrije u Novom Pazaru, koji već četiri dana štrajkuju glađu zbog neisplaćenih plata, čekaće do sutra u podne odgovor Vlade Srbije i resornih ministarstava na njihove zahtjeve, rekao je predsjednik novopazarskog Udruženje tekstilnih radnika Zoran Bulatović. 'Svesni...

Nastavak na Capital.ba...

Bez radikalnih poteza štrajkača do utorka

Izvor: RTS, 27.Apr.2009, 10:44

Posle razgovora sa ministrom za rad i socijalnu politiku štrajkači u Novom Pazaru pristali da ne radikalizuju protest do utorka. Rasim Ljajić, koji je sa radnicima razgovarao iza zatvorenih vrata, najavio da će prve konkretne odgovore od nadležnih ministarstava dobiti u utorak...Ministar rada i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.