Nastavljen štrajk u Metal sistemu

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen štrajk u Metal sistemu

Kragujevac -- Radnici "Metal sistema" iz Kragujevca koji traže podržavljenje preduzeća, posle praznika ponovo ušli u zgradu Skupštine grada, gde protestuju od 4. aprila.

Protest je nakratko bio prekinut za vreme uskršnjih praznika.

"Protestovaćemo dok ne dobijemo potvrdu o registraciji firme koja će, prema poslednjem dogovoru u Ministarstvu ekonomije, biti deoničko društvo sa ograničenom odgovornošću u kojoj država ima većinski deo od 57 procenata", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je predsednik Samostalnog sindikata "Metals sistema" Miloš Tanasković.

Dosadašnji vlasnik preduzeća Dragoljub Radulović imaće, kako je dodao, 33 odsto vlasništva, a radnici 10 odsto.

Radnici "Metal sistema" izjašnjavli su se prošle sedmice o udelu u vlasništvu preduzeća i za to su se opredelila 242 zaposlena lica od njih 266.

Tanasković je dodao da bi danas Vlada Srbije trebalo da na telefonskoj sednici prihvati Ugovor o prenosu udela vlasništva u "Metal sistemu", nakon čega bi ga potpisali predstavnici Ministarstva ekonomije, bivši vlasnik i predstavnici sindikata.

Procedura bi se završila, kako je rekao, tako što bi Vlada Srbije ponovo potvrdila Ugovor i na osnovu njega bi firma bila registrovana sa većinskim državnim vlasništvom u Agenciji za privredne registre.

"Taj posao bi mogao da bude završen do kraja ove nedelje i to je uslov za prestanak štrajka zaposlenih", istakao je Tanasković i dodao da će radnici, ako se i dalje bude odugovlačio postupak registracije firme, biti primorani da radikalizuju protest.

On je rekao da je podržavljenje jedini način da opstane firma koja ne radi i čiji radnici nisu primili zarade od maja do decembra prošle godine, a 11 meseci im nisu uplaćeni doprinosi na zarade.

Radnici "Metal sistema" započeli su štrajk pre sedam meseci, a posle prošlogodišnjeg protesta dogovoreno je u Ministarstvu ekonomije da

firma bude podržavljena.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.