Nastavlja se štrajk na Frankfurtskom aerodromu

Izvor: Studio B, 21.Feb.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se štrajk na Frankfurtskom aerodromu

Štrajk na Frankfurtskom aerodromu nastaviće se do petka uveče, saopštio je nemački sindikat GdF što je rezultiralo novim otkazivanjem letova sa trećeg po značaju aerodroma u Evropi.

Nemačka kompanija "Lufthansa" već je otkazala na stotine letova zbog štrajka koji je juče počeo na Frankfurtskom aerodromu, prenela je agencija Rojters.

Obustava rada u jednoj od najvećih evropskih vazdušnih luka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << počela je prošle noći u 4.00 sata i trajaće do petka u 22.00 sata, a ne kako je ranije najavljeno samo 24 sata, "u nastojanju da se poveća pritisak u sporu oko plata", navela je agencija AFP.

Rojters navodi da je prva dva dana obustave rada koštalo aerodromskog operatera, kompaniju "Fraport", između 3,5 miliona i 4,0 miliona evra izgubljenih prihoda.

Kompanija "Fraport" održava oko 70-80 odsto planiranih letova uz korišćenje osoblja iz drugih oblasti poslovanja i najavio je da neće biti primoran da pristane, na ono što navodi kao "nerazumne zahteve" za plate.

Britanska agencija podseća da je glavni razlog obustave rada na aerodromu spor oko plata za 200 zaposlenih koji upućuju avione do i iz parking pozicije, s kontrolnog tornja i na samoj pisti.

Sindikati traže povećanje plata za 25 do 50 odsto, u zavisnosti od stručne spreme, kao i povećanje bonusa i smanjenje radnog vremena.

To je treći štrajk na Frankfurtskom aerodromu u manje od nedelju dana. U četvrtak prošle nedelje su zbog prekida rada bila otkazana 172 leta, a u petak 280, najviše "Lufthansinih".

Frankfurtski aerodrom, sa oko 1.300 letova dnevno, treći je po prometu u Evropi, iza londonskog Hitroua i pariskog "Šarl de Gola", navodi Rojters.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.