Nastavak štrajka radnika Metal sistema

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak štrajka radnika Metal sistema

Radnici kragujevačkog preduzeća "Metal sistemi" nastavili su protest i noć proveli u holu Poreske uprave. Zaposleni traže isplatu šest zaostalih zarada i poništavanje kupoporodajnog ugovora.

Štrajk radnika kragujevačke fabrike lanaca Metal sistemi nastavljen je tokom noći. Radnici su noć proveli u holu Poreske uprave. Poništavanje kupoprodajnog ugovora i isplatu zaostalih plata traži 145 zaposlenih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Delegacija radnika sinoć je razgovarala sa ministrom za socijalni rad Rasimom Ljajićem koji ih je u načelu podržao, a danas se očekuje razgovor sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

"Za danas u 13 časova zakazani su razgovori u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u Beogradu, a pored radnika Metal sistema očekujemo da u pregovorima učestvuju i čelnici sindikata metalaca i gradskog sindikata kao i član gradskog veća za privredu Vlado Vučković", rekao je predsednik sindikata Metal sistema Miloš Tanasković.

Tanasković je naveo da radnici rešenje problema vide u podržavljenju fabrike, dok im Ministarstvo ekonomije nudi "samo pružanje dobrih usluga u traženju strateškog partnera".

Prema rečima Tansakovića, to je za radnike neprihvatljivo jer traženje strateškog partnera može predugo da traje, a problemi moraju brzo da se rešavaju.

Preduzeće Metal sistemi je u trenutku privatizacije, u junu 2008. godine, proizvodilo i prodavalo robu u vrednosti od 100.000 evra mesečno, a danas Metal sistemi duguju više nego što je vrednost celokupne imovine preduzeća. 

Tokom radničkog štrajka u martu ove godine, država je preko Fonda za razvoj odobrila 350 miliona dinara za završetak investicije. Prema navodima sindikata, gotovo ništa od tog novca nije uloženo u završetak fabrike.

Kompanija Metal sistemi u Kragujevcu kupila je, 2008. godine, Industriju krupnih lanaca Filip Kljajić za oko 1,6 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.