Komunalci najavili veliki štrajk ispred Vlade

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalci najavili veliki štrajk ispred Vlade

Ukoliko Vlada ne prihvati zahtev komunalaca i ne poveća im zarade za 7,6 odsto oni će 29. novembra organizovati veliki protest ispred Nemanjine 11.

Kako naglašavaju, oni traže plate više samo za procenat, za koliko će od Nove godine biti viša minimalna cena rada. Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Milan Grujić kaže da više od 68.000 komunalaca rade u veoma teškim uslovima, a da su pritom nepravedno kažnjeni umanjenjem plata.

"Naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zarade su za oko 20 odsto manje od prosečne srpske plate. Oko petine radnika prima samo minimalac, a prosek komunalaca je za 20 odsto niži od plate u privredi. U opštinama na jugu zemlje situacija je još gora", navodi on.

Sagovornik "Novosti" objašnjava da u komunalnoj delatnosti zaposleni primaju u proseku 36.000 dinara. Po njemu, oni su najugroženiji sektor, a iako nisu korisnici budžeta, njima su smanjene plate i na taj način pune budžet.

"Komunalna delatnost se sama izdržava, mi prodajemo vodu, iznosimo smeće i od toga isplaćujemo plate. Zbog lošeg tretmana zakona o budžetskom sistemu okarakterisani smo kao indirektni korisnici budžeta. Tražimo da se to promeni u propisima, pošto je na taj način naneta velika nepravda ljudima koji rade najteže poslove", naglašava Grujić.

Vlada se prilikom korekcija plata zaposlenih u zdravstvu i prosveti, kažu u sindikatu, nije setila komunalnih radnika, čije su prosečne plate mnogo niže, a uslovi u kojima rade u nekim sredinama čak na nivou ljudske izdržljivosti.

"Pošto su pregovori sa predstavnicima Vlade počeli, najavljeni protest za 9. novembar je odložen, ali ne i otkazan. Naši zahtevi su ekonomski opravdani, socijalno utemeljeni i nemaju nikakvu drugu nameru, osim poboljšanja socijalnog statusa zaposlenih", objašnajva Grujić.

Prvi sastanak sa vladinim predstavnicima je bio pripremnog karaktera, a nastavak je zakazan za ponedeljak. Na njemu bi trebalo da predstavnici ministarstava državne uprave, finansija, infrastrukture i saobraćaja i zakonodavnog odbora utvrde predlog korekcije zarada koji će biti predat premijeru na saglasnost.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije tvrde da su komunalna preduzeća godinama bila poligon za udomljavanje političkih kadrova.

"Nema dovoljno neposrednih izvršilaca, a nedostaju čistači i ostali radnici na terenu. Umesto njih, sve garniture su zapošljavale službenike po kancelarijama", zaključuju u ASNS.

Autor: Novosti
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.