Ivanjički ugostitelji štrajkuju pet nedelja

Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanjički ugostitelji štrajkuju pet nedelja

Radnicima „Vestern turista“ se duguje 10 plata i doprinosi za četiri godine, a poslodavac tvrdi da oni jesu zaposleni u „Vestern turistu“, ali je ovo sada „Vestern turist plus“ koji je od Agrobanke zakupio prostorije i sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, pa traži da prekinu blokadu i uzurpiranje objekata

Ivanjica – Već petu sedmicu, uzalud čekajući da im bude izmiren dug od deset plata, uporno štrajkuju ivanjički ugostitelji, radnici ovdašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Vestern turista“ zaposleni u glavnim ugostiteljskim objektima varoši na Moravici. Zbog ovog protesta još od sredine januara ne rade ovdašnji lepo uređeni i doskora dobro posećeni hoteli „Park“ (kategorisan sa četiri zvezdice) i „Siti“, te restorani „Vodopad“, „Dubrava“ i „Lipa’.

Danima se 64 zaposlena okupljaju na radnom mestu u hotelu „Park“ ali ne rade. Poslednjih dana, noseći parole „Vučiću, pomozi“, „I mi smo radnici“, „Moramo jesti hleba“ i slične, protestnim šetnjama pred opštinom i glavnom ulicom javno ukazuju na svoju muku.

Predsednik njihovog sindikata Aco Lakićević kaže da su poslednju platu primili krajem novembra, a ona je bila za mart 2014. godine, pri čemu su im svima mizerne plate, oko 20.000 dinara.

– Ni doprinosi nam za minule četiri godine nisu uplaćeni. A čitave prošle godine posla smo imali preko glave: mnoštvo svadbi u objektima gde radimo, seminara, sportskih dešavanja. Gde su te pare otišle kad nama ništa nije plaćeno, pitali smo poslodavca u firmi „Vestern turist“, koja je zakupac ovih ugostiteljskih objekata. Ali on se odavno oglušava na sve što pitamo, plate ne primamo, pa smo 12. januara stupili u štrajk. Tu smo u hotelu „Park“, kome je, kao i ostalim objektima, isključena struja, telefon, internet, jer poslodavac nije platio račune, niti kiriju Agrobanci koja se, mada i sama u stečaju, vodi kao vlasnik ova dva hotela i tri restorana. Istrajaćemo u štrajku, ne odustajemo bez rešenja, iako je besmisleno pričati kako je teško porodice izdržavati bez prihoda. A posla bi bilo: oko 40 svadbi je ugovoreno da se do proleća organizuje u hotelu „Park“, ali se sada otkazuju, desetak je već otkazano – objašnjava za naš list Lakićević, dodajući da su o svemu obavestili kabinet premijera Vučića, gde su nastojali da ih zarad nalaženja kakvog rešenja povežu sa Ministarstvom rada, ali je za sada od toga slaba vajda. Štrajkači se nadaju nekom rešenju nakon predstojećeg sastanka sa stečajnim upravnikom Agrobanke, zakazanom za petak.

To vlasništvo nad ivanjičkim ugostiteljstvom svojevrsno je zamešateljstvo. Ovih pet objekata (i još neki) nekad su bili u sastavu preduzeća „Ineks Moravica“, da bi ih 2005. godine, stvarajući ugostiteljsku firmu „Vestern stajl“, kupio Radoslav Lale Sekulić, pa potom znatan novac uložio u moderno opremanje tih zdanja. Ali kasnije je „Vestern stajl“ deo ove imovine (hoteli i restorani) prepustio Agrobanci čime su namireni neki dugovi prema njoj. Godine 2009. se od tog imetka formira „Vestern turist“, ali ni njemu ne cvetaju ruže: pre nepune dve godine pao je u blokadu.

Upravo na tim pojedinostima sadašnji zakupac ovih ivanjičkih hotela i restorana Golub Labudović, direktor firme „Vestern turist plus“, zasniva svoju argumentaciju tvrdeći da radnici nisu u pravu. Po njegovim rečima, oni jesu zaposleni u „Vestern turistu“, ali je ovo sada „Vestern turist plus“ koji je od Agrobanke zakupio prostorije i sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Vestern turistom“. To je, napominje Labudović, učinjeno s najboljom namerom: da radnici ne ostanu bez posla, jer bi se, zbog blokade i potonuća firme u kojoj su radili, još onda našli na ulici da on nije postao zakupac.

– Otkada postoji „Vestern turist plus“, zaposlenima je za 15 meseci rada isplaćeno 14 zarada. Sva druga dugovanja, nepovezan radni staž, neoverene zdravstvene knjižice vezana su za staru firmu. Ovaj štrajk je nezakonit, jer radnici jedne firme štrajkuju u prostorijama druge. Ukoliko se ne urazume moraćemo da ih iselimo iz hotela, da preuzmemo ključeve od restorana gde roba propada dok štrajk traje, o čemu sam obavestio sud da donese privremenu meru. Sve trpi jer su štrajkači blokirali i uzurpirali objekte. Ne prekinu li štrajk, raskinuću s njima ugovore o radu, pa druge radnike angažovati – rekao nam je Golub Labudović.

B. Pejović

objavljeno: 11.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.