Grčki sindikati pozvali na generalni štrajk

Izvor: Studio B, 23.Jun.2011, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki sindikati pozvali na generalni štrajk

Grčki sindikati pozvali su na dvodnevni generali štrajk sledeće sedmice kada se u parlamentu bude raspravljalo o novim merama štednje.

"S obzirom na glasanje o srednjoročnom budžetskom planu(štednje), o kojem su se dogovorili vlada i njeni pohlepni poverioci, odlučili smo da pozovemo na 48-časovni generalni štrajk 28. i 29. juna", saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je jedan od najvećih grčkih sindikata GSEE, preneo je AFP.

Grčka vlada usvojila je nacrt zakona koji treba da omoguvći sprovođenje petogodišnjeg programa štednje, čije je usvajanje u parlamentu uslov za dobijanje novih kredita od međunarodne zajednice.

Parlament nove mere treba da usvoji do kraja meseca, kako bi Atina dobila novu ratu kredita od MMF i evropskih finansijskih institucija u iznosu od 12 milijardi evra.

U protivnom, sredinom jula država ne bi bila u mogućnosti da plaća svoje račune pošto će ostati bez sredstava.

Grčka vlada usvojila zakon o štednji, parlament odlučuje

Nova grčka vlada je usvojila nacrt zakona koji treba da omoguvći sprovođenje petogodišnjeg programa štednje čije usvajanje u parlamentu je uslov za dobijanje novih kredita od međunarodne zajednice.

Novi, rigorzni program štednje, zajedno sa pratećim zakonima, koji je vlada juče usvojila, parlament treba da usvoji do kraja meseca.

To je preduslov da Atina dobije novu ratu kredita od MMF i evropskih finansijskih institucija u iznosu od 12 milijardi evra. U protivnom sredinom jula država ne bi bila u mogućnosti da plaća svoje račune pošto će ostati bez sredstava, prenose agencije.

Poslanici parlamenta treba da usvoje program štednje u kome se predviđa smanjenje plata,otpuštanje zaposlenih, povećanje poreza i prodaja javnih preduzeća.

To bi samo ove godine trebalo da obezbedi uštede od šet milijardi evra, s tim što će ta suma biti mnogo veća jer se predviđa privatizacija velikih javnih preduzeće.

U parlamentu, u kome vladajući PASOK ima 155 od ukupno 300 poslanika, očekuje se velika polemika pogotovo što vodeća opoziciona Nova demokratija ne prihvata program štednje i traži da se sa međunarodnom zajednocom ponovo otvore pregovori.

Premijer Jorgos Papandreu suočava se i sa otporom i u redovima svoje stranke i tri poslanika su već podnela ostavke.

Program štednje kritikuju i u sindikatima i ponovo najavljuju proteste pošto se teret štednje svaljuje pre svega na one koji žive od mesečnih plata, koji najmanje imaju.

Predsednik jedne od najvećih sindikalnih konfederacija- GSEE- Janis Papagopulos je najavio da će njegovo članstvo održati štrajk u trenutku kada se u parlamentu bude glasalo o programu štednje, što se očekuje 28. juna.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.