Građani BiH pogođeni rastom franka spremni na proteste i štrajk glađu

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani BiH pogođeni rastom franka spremni na proteste i štrajk glađu

SARAJEVO - Rast vrijednosti švicarskog franka pogodio je oko 50.000 stanovnika Bosne i Hercegovine neposredno ili posredno.

Predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim fancima "Švicarac" Kemal Duraković je za Anadolu Agency (AA) izjavio da će ovo udruženje pokušati prvo s nadležnim institucijama pronaći rješenje za novonastalu krizu, naglasišvi da su spremni čak i na proteste i štrajk glađu.

"Da postoji spremnost, Agencija za bankarstvo naše probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << može riješiti za 24 sata. Već u ponedjeljak, utorak planiramo održati sastanka Upravnog odbra, gdje ćemo razgovarati o narednim koracima koje planiramo poduzeti", kazao je Duraković.

Naglasio je da će Udruženje korisnika kredita u švicarskim fancima "Švicarac" pokušati da u saradnji sa institucijama riješi novonastali problem, dodajući ipak da postoji mogućnost poduzimanja i rigoroznih mjera uključujući izlaske na ulicu.

"Prvo ćemo se obratiti državnim institucijama i novoizabranim vlastima kako bi vidjeli šta oni mogu da urade. Nakon toga, na vanrednoj Skupštini udruženja ćemo zauzeti stav. Mi smo spremni, ako ne bude konkretnih rezultata, i na narigoroznije mjere, izlazak na ulice, štrajk glađu, blokade", rekao je Duraković.

Prema nekim podacima, u BiH postoji 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, od toga je 6.100 u Federaciji, a 3.702 u Republici Srpskoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.