Danas štrajk u novosadskim školama

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2014, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas štrajk u novosadskim školama

U 70 odsto škola u Novom Sadu danas će biti štrajk, u nekima će biti potpuna obustava rada, a u nekima će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Prosvetari i ministar prosvete Srđan Verbić nisu juče na sastanku postigli dogovor, tako da će danas održati jednodnevni štrajk. Takođe je najavljen i protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

"Dogovorili smo se o svemu nebitnom, ali o bitnim stvarima nismo", rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radnika Dragan Matijević nakon razgovora predstavnika čelnika sindikata sa ministrom. On je rekao da će protest biti održan na Trgu Nikole Pašića od 13 sati, a u školama članicama te četiri sindikalne organizacije neće biti nastave. Matijević je najavio da će tokom novembra sindikati organizovati štrajkove, sa časovima od 30 minuta.

Ministar Verbić je nakon sastanka sa sindikatima novinarima rekao da je štrajk "bespredmetan jer je smanjenje plata u prosveti neminovno". "Da su plate u obrazovanju male, to je očigledno", rekao je Verbić i istakao da učenici ne smeju da trpe zbog neslaganja sindikata sa odlukama vlade. On je naveo da je trenutno prosečna plata u prosveti oko 42.000 dinara, a da će biti smanjena na oko 39.000. "To je ono što znam, ali ne znam tačan trenutak kada će to biti uradjeno", rekao je ministar.

Sledi pooštravanje štrajka

Prosvetni radnici već mesecima ukazuju na svoj loš finansijski položaj i srozavanje kvaliteta rada i prosvetnog sistema uopšte, ali ne nalaze na razumevanje kod čelnika ministarstva. Zbog toga će se ovaj put ujediniti svi sindikati, Sindikat prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Samostalni sindikat prosvetnih radnika i Granski sindikat Nezavisnost, i pooštriti štrajk.

Kako 021 saznaje od Zvonimira Jovića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, na sastanku je bilo reči o dva štrajkačka zahteva prosvetara, koji žele da prosveta bude izuzeta od najavljenog smanjenja zarada i da se uvedu platni razredi koji će ispraviti nepravdu, odnosno da za isti rad i istu stručnu spremnu dobijaju istu platu.

"Kad god pitate ministra prosvete nešto u vezi sa parama on kaže "to nije moja nadležnost", tako da ne očekujem neke rezultate od tih razgovora. Na žalost, mi smo stavljeni u situaciju kao malo dete, koje dok ne zaplače neće dobiti da jede. Jedini način da dobijemo malo pažnje je da organizujemo štrajk, tada obrate pažnju na nas jer su po zakonu dužni da nas saslušaju, a do tada to su sve monolozi, nema razgovora i nema socijalnog dijaloga", objašnjava Jović.

Sindikati očekuju da će ovom združenom akcijom na celokupnoj teritoriji Vojvodine više od 70 odsto škola ući u štrajk iako su politički pritisci na škole veliki.

"Sada kreću pritisci, od lokalne samouprave, direktora škole, školske uprave. To su pritisci tipa "šta vi radite, zašto se bunite, vidite kakva je situacija u društvu, možete da dobijete otkaze". To su sve pritisci sa kojima se mi već godinama susrećemo i na koje smo naučili", priča Zvonimir Jović.

Smanjuju im plate suprotno zakonu

Shodno Zakonu o zaradama u javnim službama, prosvetnim radnicima su ukinute godine staža koje nisu proveli u prosveti. Međutim sindikati su dobili mišljenja Ministarstva rada i Vrhovnog suda da se to može ukinuti tek kad se promeni kolektivni ugovor, koji prosvetarima ističe u januaru 2015.

Načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug Petar Viđikant za 021 priznaje da je stanje u prosveti alarmantno, i da su zahtevi prosvetara sasvim opravdani, jer ukoliko želimo kvalitetnu prosvetu moramo imati zadovoljne prosvetne radnike.

"Već dugi niz godina plate prosvetnih radnika su na niskom nivou. Ako taj nivo sada treba još više da se spusti, onda to ugrožava elementarnu egzistenciju. Ako je nekom ugrožena elementarna egzistencija, onda se to direktno odnosi na nastavu, na rad u školama, tako da tu postoji direktna uzročno posledična veza. E sad šta je tu donja granica, to je jako teško proceniti", rekao je Viđikant. (Gordana Ćosić)
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.