Belgijski železničari štrajkuju

Izvor: S media, 16.Feb.2010, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski železničari štrajkuju

Dan posle nesreće koja se dogodila u blizini Brisela, u kojoj je poginulo 18 osoba, belgijski železničari spontano su napustili posao i stupili u štrajk u znak protesta zbog loših uslova rada, što je izazvalo kompletan prekid železničkog saobraćaja, prenose mediji.

U Belgiji je železnički saobraćaj u potpunom prekidu, što se odražava i na ostatak zapadne Evrope i uzrokuje brojnezastoje vozova.

Belgija ima najveću železničku mrežu u poređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sveličinom države, i to 3454 kilometra pruge.

Mada je železnički saobraćaj toliko gust da često zahteva savršenu koordinaciju da bi uopšte funkcionisao, nesreće poput ove u Haleu su izuzetno retke.

Prema prvim izveštajima, nesreću u kojoj je poginulo najmanje 18 osoba prouzrokovao je prolazak voza kroz crveno.Kako se navodi, postoji automatski sistem u vozu koji

sprečava takvu grešku, ali u ovom slučaju jedan je voz imaotaj sistem, a drugi nije.

Zbog pokidanih vodova iznad šina, i bez štrajka, bila bipotrebna najmanje tri dana za uspostavljanje normalnog saobraćaja.

Ponovno pokretanje vozova zavisi od uspešnosti dogovora sa železničarima, koji su u velikom broju spontano napustili radna mesta u znak protesta zbog loših uslova rada.

Pronadjena jedna od crnih kutija

Spasilačke ekipe pronašle su danas jednu od crnih kutija dva voza koja su se juče sudarila nedaleko od Brisela.

Za crnom kutijom drugog voza se još traga.

Crne kutije će umnogome pomoći istražiteljima da utvrde uzroke koji su doveli do ove teške nesreće u kojoj je 18 ljudi poginulo a više do 170 povredjeno, od kojih više od 95 teško, javio je AP.

Kao mogući razlozi sudara vozova navodi se mehanički kvar, ljudska greška, niske temperature.

Još jedna važna činjenica koja treba da se utvrdi je brzina kojom su išli vozovi prilikom sudara.

Prema do sada utvrdjenim činjenicama, jedan od vozova je prošao kroz crveno svetlo.

Na mnogim mestima u Belgiji postavljeni su specijalni mehanizmi na prugama koji aktiviraju kočnice voza koji je prošao kroz crveno svetlo.

Medjutim, na mestu jučerašnjeg sudara ne postoji taj mehanizam. "Infrabel", firma koja upravlja belgijskom železnicom, saopštila je da će njihovim tehničkim timovima biti potrebna tri dana da pregledaju šest kolovoza kada se raščisti mesto nesreće, što znači da bi železnički saobraćaj ka Briselu bio poremećen sigurno do kraja sedmice.

Dva voza su se sudarila juče ujutru na pruzi Mons-Brisel, nedaleko od mesta Buizingen, oko 15 kilometara jugozapadno od Brisela, i izletela iz šina, oštetivši strujne vodove iznad pruge.

U vagonima se u trenutku nesreće nalazilo izmedju 250 i 300 putnika. Belgijske mašinovodje stupile su danas u štrajk, u znak protesta zbog uslova rada ali i zato što je u prvim reagovanjima za nesreću okrivljen njihov kolega bez ikakve prethodne istrage.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.