Verbić: Opada broj škola u štrajku

Izvor: Prva.rs, 23.Mar.2015, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Opada broj škola u štrajku

Prema podacima, danas imamo 22 odsto škola u kojima bar jedan nastavnik štrajkuje, ali zabrinjavaju uslovi u kojima se odvija štrajk, rekao je Verbić.
"Informacije koje dobijamo sa terena ukazuju na to da se na direktorke škola, na nastavke, vrše veliki pritisci da ostanu u štrajku", rekao je ministar Verbić Tanjugu povodom današnje obustave rada u organizaciji dva sindikata prosvete.

O tome, prema njegovim rečima, svedoče ne samo direktori i nastavnici već i đaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << koji se javljaju Ministarstvu, opisujući scene u kojima nastavnici jedni drugima prekidaju časove, učiteljice izlaze uplakane sa sastanaka na kojima se odlučuje da li će štrajka biti ili ne.
"Vrlo smo zabrinuti zbog takvog razvoja situacije", rekao je Verbić i naveo da će inspekcijske službe proveriti navode prijava i utvrditi šta se dešava.

Ministar prosvete je podsetio sindikate da su u obavezi da štrajk sprovode u skladu sa zakonom.
"Sindikati su organizatori i moraju da kontrolišu ponašanje svojih članova", rekao je Verbić.

On je podsetio nastavnike da je prosveta delatnost od opšteg interesa i da se štrajk organizuje uz poštovanje minimuma procesa rada.
"Ukoliko to nije ispunjeno, štrajk nije u skladu sa zakonom i postoje konsekvence za takvo ponašanje", rekao je Verbić i naveo da će Ministarstvo ispitati sve pojedinačne navode o pritiscima da se štrajk nastavi.
Situacija u školama, usled višemesečnog štrajka, izmiče kontroli, jer zbog neujednačenog postupanja direktora u vezi sa obračunom zarada neki zaposleni još nisu dobili februarsku platu, za razliku od njihovih kolega kojima je novac isplaćen u neumanjenom iznosu, izjavila je danas portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Janković je rekla da u školama ima zaposlenih kojima je plata umanjena zbog učešća u štrajku, ali je procenat smanjenja različit i iznosi od četiri od 33 odsto.

Ona je Tanjugu rekla da su škole članice dva sindikata danas obustavile rad, da je 100 škola situgno obustavilo rad, ali da još nema potpune podatke koliko je škola u blokadi.

Prema njenim rečima, moguća su četiri scenarija na terenu: neke škole su potpuno obustavile nastavu, drugima zvoni na 30 minuta, ima škola gde časovi traju 45 minuta, ali predavači koji strajkuju izlaze posle pola sata, dok u ostatku škola časovi traju 45 minuta, koliko su i nastavnici u učinici.

"Situacija polako izmiče kontroli", rekla je Janković i kritikovala Ministarstvo da je umenjenjem zarada onima koji štrajkuju "aboliralo sebe".

Ona je nezadovoljna što je Ministarstvo "uperilo prst" u sindikate tvrdeći da su jedini krivci za to što se dešava po školama.

Janković je navela da deo zaposlenih u školama u Kruševcu, Čačku, nisu dobili zaradu, jer direktori nisu potpisali smanjenje plate. Takvih je, kako tvrdi Janković, četiri do pet škola.

Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika pozvali su članstvo da danas obustave rad, zbog smanjene zarade za februar.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da se sa prosvetarima koji i dalje štrajkuju ne može voditi dijalog jer su njihovi zahtevi mimo zakona.

On je pozvao prosvetne radnike da se informišu o posledicama štrajka koji traje duže od zakonom propisanog roka.

Štrajk u prosveti počeo je 17. novembra prošle godine. Polovinom februara dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su sa Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Unija sindikata i SRPS nisu potpisali ta dokumenta i dalje su u štrajku.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.