Ugovor raskinut, štrajk traje

Izvor: Politika, 18.Sep.2010, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor raskinut, štrajk traje

Ukazivali smo da „Medija II” neće moći da ispuni obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom, ali naša upozorenja bila ozbiljno shvaćena, kaže Mirjana Nardin

Posle osam meseci štrajka zaposlenih, ugovor o prodaji beogradske izdavačke kuće „Prosveta” raskinut je zbog toga što firma – kupac „IPS Medija II” nije uplatila drugu ratu za prodati kapital i zato što nije ispunila obaveze iz socijalnog programa. Juče su članovi štrajkačkog odbora „Prosvete” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i članovi sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije i „Nezavisnosti”, bili pozvani u Agenciju za privatizaciju na razgovor o njegovom prekidu.

Ipak, štrajk će, kako saznajemo, biti nastavljen, sve dok ne budu rešena sporna imovinsko-pravna pitanja i potpisan sporazum o prekidu štrajka.

– Tokom svih ovih meseci ukazivali smo da „Medija II” neće moći da ispuni obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom. Da su naša upozorenja bila ozbiljno shvaćena, sačuvali bismo imovinu „Prosvete”. Međutim, ostali smo bez ključnih poslovnih prostora, nismo više izdavači, već samo trgovci knjigom. Pored ostalog, ostali smo i bez književne redakcije, bez magacina u Dušanovoj ulici – rekla je za naš list Mirjana Nardin, predsednica štrajkačkog odbora „Prosvete”.

Vlasnik „Medije II” Dejan Pantović juče je u kratkom razgovoru za „Politiku” izjavio da je „Prosveta” dovedena na kolena dugotrajnim štrajkom, kojim je poremećeno i čitavo poslovanje IPS-a.

– Zbog tako izgubljenih prihoda „Medija II” nije ni mogla da izvrši ugovorne obaveze, ali se sada postavlja pitanje šta će biti sa „Prosvetom” posle raskida privatizacije – dodao je Pantović.

U toku štrajka, zaposleni u „Prosveti” obraćali su predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, Savetu za borbu protiv korupcije, kao i skupštinskom Odboru za privatizaciju.

Da će veliki problemi u „Prosveti” imati blisko razrešenje moglo je da se nasluti pre par meseci kada je Savet za borbu protiv korupcije dostavio Vladi Srbije izveštaj o privatizaciji „Prosvete”, u kojemje bilo navedeno da njen kupac, pomenuta firma „ IPS Medija II” iz Beograda, ne izvršava obaveze preuzete ugovorom o prodaji kapitala. Izveštaj je dostavljen i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Prema izveštaju Verice Barać, predsednice ovoga Saveta, dokumentacija koju su dostavili sindikati „Prosvete” ukazivala je na brojna kršenja ugovora o prodaji kapitala.

Kao prvo, tačka 7. socijalnog programa predviđa obavezu kupca da zaposlenima isplati sve zaostale zarade i druga primanja, u roku od devedeset dana, od dana ispunjenja. Pošto kupac te obaveze nije ispunio u zadatom roku, do 24. decembra 2009. godine, a za prva tri meseca od dana ispunjenja obaveza zabeležio pad poslovnih prihoda od 63 odsto u odnosu na prošlu godinu, sindikati i mali akcionari „Prosvete” obratili su se Agenciji za privatizaciju sa zahtevom da obavi kontrolu ugovora.

Zbog toga što ta kontrola nije obavljena, niti su obaveze iz socijalnog programa ispunjene, zaposleni su stupili u štrajk 27. januara. Agencija za privatizaciju je, zatim, 2. februara obavila vanrednu kontrolu ugovora, kada je ustanovljeno da kupac ne izvršava obaveze iz Socijalnog programa. Ugovor je prekršen i tako što je kupac „IPS Medija II” zarade isplaćivao zalažući imovinu „Prosvete” i pod hipoteku upisao nepokretnosti u Ulici cara Dušana 12, kako bi obezbedio kredit kod Fonda za razvoj u iznosu od 37 miliona dinara. „Medija II” je tako otuđila i nepokretnosti „Prosvete” u Dobračinoj 30 i Čika-Ljubinoj 1 u Beogradu.

Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, „Medija II” je od Fonda za razvoj u 2009. dobila još dva kredita u ukupnom iznosu od 130 miliona dinara, dok je račun ovog preduzeća u neprekidnoj blokadi, još od 29. marta ove godine.

„Pri tome naročito zabrinjava činjenica da je ministar ekonomije Mlađan Dinkić, kao predsednik UO Fonda za razvoj Republike Srbije, u prošloj godini odobrio kupcu ’Prosvete’ tri kredita za regionalni razvoj, za koje je Agencija za privatizaciju utvrdila da su delom nenamenski potrošene za izvršenje obaveza iz Socijalnog programa”, stoji u izveštaju Verice Barać.

Ipak, uprkos svim jasnim pokazateljima o lošem poslovanju kupca „Medije II”, Agencija za privatizaciju je odobravala nove rokove za izvršenje ugovornih obaveza. Međutim, prvo je nedavno sa „Medijom II” raskinut ugovor o prodaji IP „Rad”, (koji je kupljen prošle godine, neposredno pre „Prosvete”), sada je raskinut ugovor i s „Prosvetom”, iako je još pre pola godine bilo poznato da su obaveze iz ugovora prekršene.

Inače, „Prosveta” je, putem tendera, prodata 25. juna pošle godine za 3,2 miliona evra. Kupac „IPS Medija II” obavezao se da će u „Prosvetu” uložiti najmanje 200.000 evra u naredne dve godine i prihvatio određene obaveze iz socijalnog programa, ali i da najmanje deset godina nastavi da se bavi izdavaštvom i da stalno zadrži namenu knjižare „Geca Kon”.

Marina Vulićević

objavljeno: 18/09/2010
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.