Sindikalni protest Ustaje Srbija

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalni protest "Ustaje Srbija"

Beograd -- Više sindikata javnih službi, među kojima i tri prosvetna sindikata koja su u štrajku, u Beogradu će održati protest pod nazivom "Ustaje Srbija".

Sindikalci očekuju da će se na Trgu Nikole Pašića u podne okupiti 20.000 radnika koji će Vladi Srbije i na ovaj način pokazati nezadovoljstvo stanjem u javnom sektoru Srbije.

Sindikati prosvete, koji su već dva meseca u štrajku, poručuju da sutra u školama neće biti nastave, ali nisu mogli da preciziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kakav će školski raspored čekati đake od ponedeljka.

Da rešenje problema žele odmah, a ne tek u aprilu - kako ministar prosvete predlaže - prosvetni sindikati rešili su da piokažu i izlaskom na beogradske ulice.

Prema planu, nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, protestna kolona krenuće ka zgradi Andrićevom vencu, gde će predsedniku Srbije Borisu Tadiću biti predato otvoreno pismo. Povorka će zatim nastaviti ka zgradi Vlade Srbije.

Najavljeno je da će nezadovoljne prosvetne radnike podržati i kolege iz sindikata zdravstva, policije, pravosuđa i drugih sindikata javnih službi i državnih organa.

Sindikalci: Istorijski miting

Sindikalci kažu da će miting biti istorijski, jer su nakon dužeg vremena sindikati u Srbiji ujedinjeni i odlučni da Vladi pokažu da bolji položaj radnika u Srbiji mora da postane njihov prioritet.

"Mi očekujemo da će sutra na taj miting doći i roditelji i deca da kažu ministru javno da ovaj problem mora da se reši, da školska godina ne dođe u pitanje", kaže Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

"Mi znamo da je Vladi lakše, izgleda, da se obračunava sa poštenim ljudima koji žive od svog rada, da to njima izgleda mnogo lakše nego da se razračunaju sa sivom ekonomijom, sa onih 35 posto koji se odvijaju u sivoj zoni. Međutim, mi ćemo se potruditi da im to postane mnogo teže, mi ćemo da nastupimo zajedno", kaže Živorad Mrkić iz Novog sindikata zdravstva Srbije.

"Policija ima obaveze prema svom narodu, zdravstvo prema svom narodu, prosvetni radnici prema svom, kako može iko da kaže da se oni bore protiv svog naroda? Ono što ja mogu da potvrdim da ćemo pružiti solidarnost svim kolegama", kaže Veljko Mijailović, iz Policijskog sindikata Srbije.

"Obrazovanje je u Srbiji na marginama"

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" je izjavio da sutrašnjim protestom taj sindikat želi javnosti da pokaže da je obrazovanje diskreditovano.

Prema rečima Tomislava Živanovića, obrazovanje u Srbiji, koje je na marginama, treba da se vrati u centar društva kao motor njegovog razvoja.

Živanović je, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92, rekao da ima pozitivnih pomaka i da se nazire rešenje u vidu postizanja sporazuma između Vlade i sindikata i da će, čak i ako danas dođe do dogovora, sutra ipak biti održan protest.

Živanović je rekao da očekuje da će doći oko 20.000 ljudi iz unutrašnjosti i Beograda i da će se protestu priključiti i sindikati zdravstva i pravosuđa i najavio je da će u cilju rešavanja problema biti predata pisma ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je da su časovi skraćeni na 30 minuta u 591 školi. To je 32,9 odsto ukupnog broja škola. Kako je navedeno, časovi u 1.203 škole traju normalno - 45 minuta.

Živanović je naveo da su smanjena sredstva za obrazovanje u budžetu, da lokalna uprava ne izmiruje obaveze prema obrazovanju i da je oko 1.400 škola i dalje u štrajku.

Govoreći o zaradama zaposlenih koji su štrajkovali, on je potvrdio da oko 20.000 nastavnika nije primilo platu, jer direktori škola nisu potpisali nalog o njihovom smanjenju, izrazivši nadu da će resorni ministar pomoći u rešavanju tog problema.

Živanović je rekao da ne očekuje da će škoska godina biti znatnije produžena zbog štrajka i da je sindikat "Nezavisnost" predložio da se povećanje plata za oko pet odsto odloži za mesec dana da bi se ta sredstva uputila kao pomoć Japanu, koji je zadesio zemljotres.

List "Blic", međutim, piše da će štrajk prosvetara najviše koštati roditelje đaka koji bi trebalo da polažu prijemne ispite za srednje škole i fakultete. Opširnije o tome u posebnoj vesti.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor ili ne, protest će biti održan

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2011

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da sutrašnji ulični protest tog sindikata ima za cilj da javnosti pokaže da je obrazovanje u Srbiji diskreditovano i na marginama i da se prosveta vrati u centar društva kao motor njegovog razvoja...Živanović...

Nastavak na Vesti-online.com...

Sutra protest sindikata zaposlenih u javnom sektoru

Izvor: Studio B, 24.Mar.2011

Više sindikata javnih službi, među kojima su i tri prosvetna sindikata u štrajku, protestovaće sutra u Beogradu zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja i uslova za rad..Predstavnici prosvetnih sindikata uputili su poziv članstvu da zbog mitinga sutra potpuno obustave nastavu u školama...U...

Nastavak na Studio B...

Sutra protest "Ustaje Srbija"

Izvor: Šumadija Press, 24.Mar.2011

Više sindikata javnih službi, među kojima su i tri prosvetna sindikata u štrajku, sutra će u Beogradu održati protest pod nazivom "Ustaje Srbija".

Nastavak na Šumadija Press...

Protest sindikata javnih službi

Izvor: Danas, 24.Mar.2011

Više sindikata javnih službi, među kojima su i tri prosvetna sindikata u štrajku, protestovaće danas zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja i uslova za rad. Kako su najavili predstavnici prosvetnih sindikata, članstvu je upućen poziv da zbog mitinga potpuno obustave nastavu u školama.

Nastavak na Danas...

Završen protest sindikata prosvete

Izvor: Studio B, 25.Mar.2011, 10:26

Prosvetni sindikati u štrajku završili su današnji protest u Beogradu, ali su najavili da će nastaviti štrajk dok vlada ne pristane da ispuni njihove zahteve za poboljšanje stanja u obrazovanju. ..Predstavnici tri reprezentativna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.