Prosvetari: Zarade ili štrajk

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Avg.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari: Zarade ili štrajk

Beograd -- Prosvetari su najavili generalni štrajk ako im hitno ne budu uplaćene julske plate. Ministar prosvete kaže da će školska godina početi na vreme.

Umesto u klupama, đaci u Srbiji će prvi školski dan verovatno provesti kod kuće. Početak školske godine je neizvestan, pošto su tri reprezentativna sindikata obrazovanja najavila da će 1. septembra stupiti u generalni štrajk ako do petka prosvetnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnicima ne budu isplaćena sva dugovanja.

Neisplaćene jubilarne nagrade, dugovanja prema radnicima koje je sud vratio na posao, ali i dugovanja škola komunalnim, prevoznim ili građevinskim preduzećima – razlozi su zbog kojih su računi pedesetak škola, uglavnom na jugu Srbije, blokirani, tj. zbog kojih 5.000 prosvetnih radnika još nije dobilo prvi deo julske plate.

"Radi se o totalnom javašluku u Ministarstvu finansija. Naravno, Ministarstvo prosvete nije ništa naročito bolje. Iako je letnja sezona, a naši uvaženi minsitri su na odmorima, valjda ima neko ko ih zamenjuje i ko treba u njihovo ime da odlučuje i da rešava probleme”, smatra predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, Branislav Pavlović.

Prosvetari se ne slažu ni sa predlogom Zakona o osnovama obrazovanja koji Skupštini pred kraj letnjeg raspusta upućen na usvajanje po hitnom postupku.

Sporne su odredbe koje direktorima daju ogromna ovlašćenja, promena načina finansiranja škola, kao i uslovi za sticanje penzije koji prosvetarima omogućavaju da rade do 65. godine.

"Ministar kaže 'zakon je dobar jer su ga prihvatile sve stranke’. Struka nije prihvatila. Ljudi koji rade. Mi radimo godinama u prosveti, držimo dnevnik, znamo koji su nedostaci i šta se pokazalo u praksi kao loše”, kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Leonardo Eredelji.

"Mi treba da znamo kako ćemo ući u školsku godinu, sa kojim brojem zaposlenih, sa kojom racionalizacijom, sa kojim socijalnim programom, sa kojim zakonom”, upozorava on.

Ukoliko Ministarstvo finansija i obrazovanja ne budu reagovali, glavni odbori tri najveća sindikata obrazovanja najkasnije u ponedeljak će doneti odluku o stupanju u štajk.

"Ukoliko ova Vlada, takva kakva je, ne bude do početka školske godina reagovala na pravi način, školska godina neće početi 1. septembra”, poručuje predstavnik Granskog sindikata prosvetnik radnika "Nezavisnost” Tomislav Živanović.

Pre proglašenja generalnog štrajka tri najveća sindikata obrazovanja spremna su za pregovore.

Obradović: Nema razloga za štrajk

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da nema razloga da školska godina ne počne na vreme.

Žarko Obradović (FoNet, arhiva)

Reagujući na upozorenje tri sindikalne organizacije o mogućem stupanju u štrajk 1. septembra ukoliko računi pedesetak škola ne budu odblokirani, Obradović je objasnio da je problem sa blokadom računa u stotinak škola početkom avgusta nastao usled nagomilanih troškova iz različitih radnih sporova, , zbog neisplaćivanja jubilarnih nagrada, investicija, ili za prevoz zaposlenih...

U pojedinim školama takvi troškovi su bili obaveza Republike, a u drugim na teretu lokalne samouprave, objasnio je Obradović u izjavi Tanjugu i podsetio da je Vlada Srbije na telefonskoj sednici početkom avgusta donela zaključak čime su odmah odblokirani računi u šezdesetak škola.

"Probleme sa računima u preostalih 40 škola svakodnevno rešavamo u saradnji s Ministarstvom finansija i Upravom za trezor", rekao je Obradović i dodao da su juče odblokirani računi u pet škola, a tokom današnjeg dana u još tri.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.