Deo policije počeo štrajk

Izvor: Glas javnosti, Fonet, 04.Feb.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo policije počeo štrajk

BEOGRAD - Nezavisni sindikat policije (NSP) stupio je juče u najavljeni štrajk, uz minimalne procesa rada, zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja.

Predsedavajući predsedništva tog sindikata Velimir Barbulov tvrdi da se pozivu na štrajk, koji je počeo juče ujutru u sedam časova, odazvalo više od 60 odsto policijskih službenika, uključujući i one koji rade na izdavanju dokumenata građanima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

On je rekao da u Beogradu ne rade sve tri stanice saobraćajne policije (Sever, Jug i Zapad), kao i policijske stanice u opštinama Vračar, Obrenovac i Zvezdara. On je dodao da su zvali i interesovali se da se priključe štrajku i iz Interventne brigade, kao i iz rečne policije.

Štrajka policajaca, kako je naveo Barbulov, nema u policijskim upravama u Somboru, Užicu, Novom Pazaru i Pančevu, gde NSP nema veći broj članova.

Barbulov je napomenuo da policajci koji su u štrajku neće patrolirati ulicama niti će preduzimati druge preventivne aktivnosti, a oni koji su zaduženi za rad sa građanima, odnosno za izdavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica, posao će obavljati samo u hitnim slučajevima.

Na terenu druga slika

Reporteri Foneta obišli su policijske stanice na Novom Beogradu i u Zemunu i videli da se u sektoru upravnih poslova, koji građanima izdaje dokumenta i registruje automobile, radi uobičajeno, a i na ulicama se nalaze pozornici.

Zanimljivo je da je u Gospodskoj ulici u Zemunu, u kojoj se, iako je pešačka zona, godiname nesmetano parkiraju automobili vlasnika i posetioca lokala, posle dugo vremena primećena patrola saobraćajne policije - pojačana sa dva inspektora, koja je sprečavala ulaz i upozoravala prekršioce.

Prema rečima Barbulova, policajci štrajkuju tako što dolaze na posao, ali ne izlaze na teren, osim u hitnim slučajevima, po dojavi građana ili kad se desi krivično delo ili saobraćajna nesreća, a upravni poslovi izdaju dokumente samo hitnim slučajevima. Saobraćajne patrole, takođe, neće izlaziti na teren.

Glavni zahtevi Nezavisnog sindikata policije su povećanje zarada za 40 odsto, opremanje policijskih službenika novim uniformama i obućom, potpisivanje posebog kolektivnog ugovora i izmene određenih članova Zakona o policiji, napomenuo je Barbulov.

"Štrajk će trajati do ispunjenja naših zahteva i potipisavanja protokola, a ukoliko ne dođe do toga, biće masovniji i radikalniji", rekao je on.

Moguća potpuna obustava rada?

"Štrajk smo počeli sa minimumom procesa rada i poštovanjem zakonskih obaveza koji imamo kao deo društva koji mora da sprovodi zakone ove države, ali moguće je da će doći i do potpune obustave rada", istakao je Barbulov.

Barbulov je podsetio da su poslednje razgovore sa poslodavcem obavili 29. januara, i istakao da se nada da se ovaj štrajk neće završiti kao onaj koji je 2007. godine organizovao novi sindikat policije i kada je na osnovu neustavne uredbe o štrajku, trojica kolega ostalo bez posla.

Za razliku od Nezavisnog sidnikata policije, Policijski sindikat Srbije saopštio je pre dva dana da ne podržava štrajk.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Miailović pozvao je kolege da preispitaju najavljenu odluku koju je ocenio kao lošu, objasnivši da se taj sindikat zalalaže za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za radnike MUP-a sa Vladom Srbije.

U Novom Sadu zatvoreni svi šalteri

Zbog štrajka Nezavisnog sindikata policije danas su u Novom Sadu zatvoreni svi šalteri u Policijskoj upravi na kojima građani predaju zahteve za izradu ličnih dokumenata.

Iako policajci štrajkuju, mnogi građani bili su zatečeni novonastalom situacijom i ostali su da sede u šalter salama nadajući se da će ih neko primiti.

Predsednik Štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata policije za Novi Sad Jovica Bajić izvinio se građanima zbog problema i zamolio ih da imaju razumevanja.

Prema njegovim rečima, policajci neće početi da rade dok Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve.

Policajci traže povećanje plata od 40 odsto i poboljšanje uslova rada. Među zahtevima su i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i hitne izmene Zakona o policiji.

Štrajk je danas počeo Nezavisni sindikat policije koji tvrdi da ima oko 13.000 članova.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.