NATO odgovara Rusiji

Izvor: RTS, 12.Apr.2014, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO odgovara Rusiji

"Ruska agresija na Ukrajinu" dovela do međunarodne izolacije Rusije i do prekida saradnje, piše na sajtu NATO-a. Istaknuto da optužbe Moskve ignorišu napore koje je alijansa uložila u izgradnju partnerstva sa Rusijom.

NATO je objavio dokument kojim objašnjava svoju poziciju prema nizu optužbi Rusije na račun Alijanse, navodeći da su zasnovane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na pogrešnom tumačenju činjenica i da ignorišu napore koje je NATO uložio u izgradnju partnerstva sa Rusijom, prenosi Tanjug.

U dokumentu objavljenom na sajtu NATO-a navodi se da je "ruska agresija na Ukrajinu" dovela do međunarodne izolacije Rusije, uključujući potpuni prekid praktične saradnje NATO sa Rusijom.

Odgovarajući na ruske kritike u vezi sa legitimnošću vojnih akcija NATO snaga na Kosovu, Alijansa navodi da su operacije oko Kosova usledile nakon godinu dana intenzivnih napora UN i Kontakt grupe, čiji je član bila i Rusija, kako bi se našlo mirno rešenje.

"Savet bezbednosti UN je u nekoliko prilika označio etničko čišćenje Kosova i sve veći broj izbeglica kao pretnju po međunarodni mir i bezbednost", tvrdi NATO i objašnjava da je operacija pokrenuta uprkos odustvu odobrenja Saveta bezbednosti kako bi se "sprečilo masovno kršenje prava i ubijanje civila".

Nakon vazdušne akcije, naknadna operacija koju je predvodio NATO i misija KFOR, koja je u početku uključivala i Rusiju, bila je pod mandatom UN i u skladu sa Rezolucijom 1244 sa ciljem da se obezbedi sigurno okruženje na Kosovu, piše u dokumentu.

To je dovelo do gotovo desetogodišnjeg perioda diplomatskih aktivnosti , pod okriljem UN, da bi se pronašla politička solucija i rešio konačni status Kosova, kako je to propisano rezolucijom UN 1244.

Operacija na Kosovu spovedena je nakon iscrpnih diskusija u kojima je učestvovala celokupna međunarodna zajednica kako bi rešila dugotrajnu krizu, navodi NATO.

Rusija zaobišla međunarodnu zajednicu 

Na Krimu, gde ne postoje dokazi o krizi i nema pokušaja da se pregovorima dođe do bilo kakvog rešenja, Rusija je zaobišla čitavu međunarodnu zajednicu, uključujući UN, i jednostavno okupirala deo teritorije druge zemlje, tvrdi se u dokumentu NATO.

Rusija tvrdi da je aneksija Krima opravdana mišljenjem Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova a ruski lideri navode da je presedan za takozvanu deklaraciju o nezavisnosti Krima upravo mišljenje tog suda o Kosovu. Međunarodni sud pravde je, međutim, jasno naveo da njihovo mišljenje ne predstavlja presedan, navodi NATO.

Sud je saopštio da mu je postavljeno "usko i specifično" pitanje o nezavisnosti Kosova pri čemu to ne bi pokrilo šire legalne konsekvence te odluke.

Sud je naglasio okolnosti u kojima bi težnje za nezavisnošću bile ilegalne. To bi podrazumevalo "da su povezane ili bi mogle biti povezane sa nezakonitom upotrebom sile", kaže NATO u svom dokumentu.

Primer za "nezakonitu upotrebu sile" bila bi invazija i okupacija susedne zemlje - upravo ono što je Rusija učinila.

Uz to, proces koji je vodio proglašenju nezavisnosti Kosova trajao je godinama i vodile su ga UN. Sve te činjenice Rusija previđa, navodi NATO.

U dokumentu Alijansa komentariše i tvrdnje Rusije u vezi sa obećanjem NATO da neće sprovoditi politiku širenja u istočnoj i centralnoj Evropi i da neće stvarati vojnu infrastrukturu blizu granica sa Rusijom niti stalno tamo raspoređivati trupe.

"Takva obaveza nije bila preuzeta", poručuju iz NATO i dodaju da bi takvo obećanje, da je bilo dato "trebalo da bude pismeno formulisano u vidu zvanične odluke svih članica NATO".

Iz Alijanse odbacuju i tvrdnje Rusije da su ignorisali njenu zabrinutost u vezi sa protivraketnom odbranom, napominjući da su, naprotiv, stalno traži mogućnosti saradnje s Rusijom u oblasti PVO.

Kako se navodi u dokumentu, ruski nezavisni vojni eksperti jasno su ukazivali da program PVO NATO nije mogao da predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju niti da smanji efikasnost njenih strateških snaga za odvraćanje.

"Ruska vlada koristila je PVO kao izgovor za optužbe, a ne kao mogućnost za partnerstvo", smatra NATO.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.