Barozo: Grčka mora da ispuni obaveze

Izvor: Blic, 26.Jul.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Grčka mora da ispuni obaveze

Predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo je danas u Atini zatražio od Grčke da ispuni obaveze prema svojim kreditorima kako bi mogla da ostane u evrozoni.

Barozo je posle sastanka sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom rekao kako Grčka, da bi zadržala poverenje svojih evropskih i međunarodnih partnera, ne sme da odlaže primenu obaveza.

- Reči nisu dovoljne, dela su važnija - prenela je poruku predsednika Baroza francuska novinska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << AFP.

Prvi čovek EK je istakao da će "Grčka ostati u okviru evrozone sve dok bude poštovala preuzete obaveze".

Premijer Samaras je izjavio da je koaliciona vlada sastavljena od tri stranke, od kojih je najveća njegova Konzervativna partija, "odlučna da nastavi sa primenom strukturnih reformi i privatizacije, kao i da primeni dogovorene mere za smanjenje deficita".

Barozo se tokom prve posete Atini otkada je 2009. počela kriza grčkog duga, susreo i sa ministrom finansija Janisom Sturnarasom, baš u vreme dok vlada u Atini pokušava da odluči na koji način da smanji javnu potrošnju za 11,6 milijardi evra.

- Naš krajnji fiskalni cilj može biti ostvaren bez izazivanja još dublje recesije i povećanja nezaposlenosti. Naši međunarodni partneri moraju to da razumeju", izjavio je lider socijalističke partije Pasok i jedan od partnera u vladajućoj koaliciji, Evangelos Venizelos.

Grčka je u recesiji već petu godinu zaredom, a poslednje dve godine preživljava zahvaljujući finansijskoj pomoći od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Inspektori "trojke" grčkih kreditora, koju osim EU i MMF čini i Evropska centralna banka, trenutno u Atini vrše reviziju napretka grčke vlade u primeni mera štednje.

Predlog bankarske unije u septembru

Predlog za osnivanje bankarske unije u evrozoni će biti predstavljen početkom septembra, izjavio je Barozo.

Ono je posle razgovora sa grčkim premijerom rekao da EK intenzivno radi na osnivanju bankarske unije.

- Početkom septembra ćemo izneti predlog jedinstvenog nadzornog mehanizma, za koji će biti zadužena Evropska centralna banka - kazao je Barozo.

Povezane vesti: Grčka zatražila odlaganje primene reformi za dve godine Grčkoj preti dublja recesija od predviđene Zvaničnik: Šojble nije tražio pripremu za slučaj izlaska Grčke O čemu su se dogovorili lideri EU Kipar će tražiti novac od evropskih fondova
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF: Produžetak pregovora sa Grčkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2012

ATINA -..Predsednik Evropske komisje Žoze Manuel Barozo je danas u Atini zatražio od Grčke da ispuni obaveze prema svojim kreditorima kako bi mogla da ostane u evrozoni...Barozo je posle sastanka sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom rekao kako Grčka, da bi zadržala poverenje svojih evropskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Barozo: Grčka da ispuni obaveze

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2012

Predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo je danas u Atini zatražio od Grčke da ispuni obaveze prema svojim kreditorima kako bi mogla da ostane u evrozoni.

Nastavak na Radio 021...

Barozo: Prijedlog bankarske unije u septembru

Izvor: Capital.ba, 27.Jul.2012, 09:22

ATINA, Prijedlog za osnivanje bankarske unije u evrozoni će biti predstavljen početkom septembra, izjavio je u Atini predsjednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo. Barozo je poslije razgovora sa grčkim ..

Nastavak na Capital.ba...

Uskoro osnivanje bankarske unije

Izvor: Akter, 27.Jul.2012

Predlog za osnivanje bankarske unije u evrozoni će biti predstavljen početkom septembra, izjavio je u Atini predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.