Grčka: Nastavljeni sukobi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Dec.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Nastavljeni sukobi

Atina, Berlin, London -- U Grčkoj se i treći dan nastavljaju protesti zbog ubistva tinejdžera pre dva dana u Atini, do sada su povređene 34 osobe.

Dopisnica B92 javlja da je širi centar Atine u plamenu, da je veliki broj demonstranata na ulicama. Anarhisti, kojima se policija gotovo ne suprotstavlja, pale sve što im je na putu. Gore banke, hoteli, jedna velika prodavnica garderobe u centru grada, desetine zgrada su potpuno izgorele, među kojima i jedno pozorište. Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije informacije da će Vlada uvesti vanredno stanje, demantovane su.

Na ulicama Atine, Soluna i drugih grčkih gradova koja su prethodna dva dana bile poprište sukoba na hiljade demonstranata i policije, rano jutros je bilo mirno, ali je do novih incidenata došlo već oko podneva.

U Solunu je grupa od nekoliko stotina srednjoškolaca i studenata započela današnji protest lupajući izloge prodavnica, i zapalivši nekoliko automobila.

Lupanjem izloga i sukobima sa policijom počeo je treći dan protesta u Solunu.

Nekoliko stotina srednjoškolaca i studenata palila je automobile i bacala kamenice na pripadnike snaga bezbednosti. U još dva grčka grada, Pireju i Trikali, ponovo su izbili neredi.

Generalna sekretarka grčke Komunističke partije, Aleka Papariga, obratila se danas demonstrantima, rekavši da smrt tinejdžera Aleksandrosa Grigoropulosa predstavlja ubistvo, a ne zaseban ili slučajan događaj.

Ona je takođe rekla da se smrt mladića mogla pretpostaviti jer vlada smatra narod svojim neprijateljem, mrzeći demonstracije i štrajkove, kao i borbene oblike protesta.

Lider glavne grčke opozicione partije PASOK Jorgos Papandreu, takođe je prokomentarisao ubistvo tinejdžera, rekavši da rečenicu "što je mnogo, mnogo je" sada izgovaraju svi Grci.

Istu rečenicu Papandreu je upotrebio u obraćanju vladi, koju je optužio da odbija da prihvati odgovornost, misleći samo na svoje interese i zanemarujući građane i njihovu imovinu.

Većina srednjoškolaca i studenata ni danas nije otišla u škole, a protestu su se pridružili i univerzitetski profesori koji su započeli trodnevnu obustavu rada.

Tokom noći većina studenat utočište nalazi u zgradama fakulteta, jer po demokratskim običajima iz Antičke Grčke, policija nema pravo da ulazi na univerzitete.

U međuvremenu, dva policajca optužena su za ubistvo 15-ogodišnjeg Aleksandrosa Grigopulosa, biće saslušani pred sudom u sredu.

Policajac koji je pucao optužen je za ubistvo sa pedumišljajem, dok je njegov kolega optužen za saučesništvo.

Dodatni gnev javnosti izazivaju različita svedočenja policijaca i očevidaca. Dok policajac, koji je usmrtio dečaka, tvrdi da je samo ispalio dva hica upozorenja u zemlju i da je dečaka pogodio rikošet, svedoci tvrde da je policajac direktno ciljao ubijenom mladiću u grudi.

Solun: Ranjen policajac

Jedan policajac ranjen je u Solunu kada je lokalnu stanicu policije napala grupa od dvadesetak mlađih osoba koje su bacale molotovljeve koktele, saopštila je grčka policija.

U saopštenju policije se navodi da je policajac zadobio lakše povrede.

U toku je autopsija kojom će biti utvrđeno iz kog ugla je metak pogodio dečaka. Porodica nastradalog 15-godišnjaka sama je angažovala patologa, da ne bi došlo do eventulanih zataškavanja.

U žestokim obračunima demonstranata i policije u protekla dva dana, oštećen je veliki broj banaka, prodavnica automobila.

"Ovo najbolje oslikava današnjicu, potpuno sam siguran da je sve ovo posledica nedostatka obrazovanja, to je izvor svih problema ne samo u Grčkoj, već i u ostalim evropskim zemljama", rekao je advokat Haralamos Samaras.

Imajući u vidu da je za sredu najavljen 24-časovni štrajk radnika protiv penzionih reformi i ekonomske politike vlade, mnogi Grci strahuju da bi demonstracije mogle da potraju danima.

U kakvoj se situaciji nalaze Atina i Solun najbolje govore naslovi dnevnih novina - "Atina i Solun pod opsadom", "48 sati horora".

Najnoviji događaji mogli bi ozbiljno da uzdrmaju vladu Kostasa Karamanlisa, koja već neko vreme trpi kritike građana zbog loše ekonomske situacije u zemlji.

Povređene 34 osobe, 20 privedenih

U neredima u Atini i Solunu, drugog dana protesta zbog ubistva tinejdžera u kojeg je pucala policija, povređene su 34 osobe, od kojih jedna žena teže, dok je 20 ljudi privedeno, saopštila je policija.

"Bes građana je razumljiv, ali on se ne može okrenuti protiv celog društva", rekao je ministar policije Prokopis Pavlopulos, čiju je ponudu da podnese ostavku premijer Kostas Karamanlis odbio.

Hiljade demonstranata sukobljavalo se u nedelju s policijom u Atini i Solunu paleći radnje i vozila, bacajući Molotovljeve koktele u uzvikujući: "Ubice u uniformi", dok su gradove nadletali policijski helikopteri.

Policajci su ispalili suzavac na grupu od oko 3.000 demontranata u Atini koji su bacali kamenice i razbijali izloge, a u centru grada zapaljeno je i demolirano najmanje 30 prodavnica, devet banaka i 25 automobila, preneli su svetski mediji.

U Solunu je protest koji je okupio oko 1.000 učesnika prerastao u nasilje pošto su demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju, prenela je grčka televizija.

Osim u Atini, gde je posle prvih vesti o ubistvu mladića stotine mladih izašlo na ulice u znak protesta, isto se dogodilo i u Solunu, Irakliju i Hraniji na Kritu, Janjini, Patri i drugim mestima u Grčkoj.

Demonstracije Grka i u svetu

Više od 15 osoba blokiralo je danas grčki konzulat u Berlinu protestujući zbog ubistva tinejdžera pre dva dana u Atini, saopšteno je u Berlinu.

Oni su ušli u zgradu konzulata kao posetioci, rekli su predstavnici konzulata. Mladi su nosili transparent "Ubila ga država", koji su potom okačili na prozor konzulata.

Demonstranti su napustili zgradu posle osam sati boravka, saopštila je berlinska policija.

Takođe, tri demonstranta su privedena u Londonu gde se oko 40 osoba okupilo ispred grčke ambasade, protestujući zbog ubistva tinejdžera pre dva dana u Atini, saopštila je londonska policija.

Grupa oko 40 mladih sa anarhističkim transparentima okupila se jutro ispred ambasade u zapadnom delu Londona. Skup je završen posle podne.

Jedna grupa okupljenih je zapalila grčku zastavu i postavila anarhističku zastavu. Policija je privela tri osobe zbog remećenja javnog reda i mira.

Dvojica studenata uhapšeni su danas ispred grčke ambasade u Nikoziji, gde su protestovali zbog ubistva tinejdžera pre dva dana u Atini.

Policija je uhapsila studente kada su pokušali da probiju policijski kordon, postavljen ispred ambasade iz bezbednosnih razloga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEREDI ZBOG SMRTI DEČAKA

Izvor: Press, 08.Dec.2008

Nakon što je policija ubila petnaestogodišnjaka u centru Atine, na ulicama širom Grčke grupe demonstranata pale i razbijaju izloge, automobile i demoliraju policijske stanice. .Protesti zbog ubistva tinejdžera u centru Atine, na koga je pucala policija, proširili su se po čitavoj Grčkoj....

Nastavak na Press...

Širom Grčke sukobi

Izvor: Capital.ba, 08.Dec.2008

ATINA,  Sukobi manjih razmjera između demonstranata i policije zbog ubistva tinejdžera, u kojima su u nedelju povrijeđene 34 osobe, a 20 je privedeno, nastavljeni su i danas širom Grčke. U centru Atine više desetina mladih zabarikadiralo se u Politehničkoj školi i Ekonomskom fakultetu, povremeno...

Nastavak na Capital.ba...

U demonstracijama u Grčkoj lakše ranjen policajac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2008

SOLUN - Jedan policajac ranjen je danas u Solunu kada je lokalnu stanicu policije napala grupa od dvadesetak mlađih osoba koje su bacale molotovljeve koktele, saopštila je grčka policija...U saopštenju policije se navodi da je policajac zadobio lakše povrede...Istovremeno u Atini policija je intervenisala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Grčkoj preti kolaps

Izvor: Politika, 10.Dec.2008, 00:37

Sukobi policije i demonstranata nastavljeni, sindikati za danas zakazali generalni štrajk, opozicija traži prevremene izbore. – Sahranjen šesnaestogodišnji Aleksandar Andreas Jorgopulos ..Atina, 9. decembra – Grčka je i dalje nalik na ratište. Žestoki neredi, divljanje, kamenice danas...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.