Prodaja Telekoma
Prodaja Telekoma

Telekom Srbija srpski državni je telekomunikacioni operator, osnovan je kao akcionarsko društvo u junu 1997. godine izdvajanjem telekomunikacione delatnosti iz PTT Srbije.

Stručnjaci su uputili apel Vladi Srbije da ne prodaje Telekom Srbije jer ta kompanija može da podnese konkurenciju i da bude profitabilna i uspešna. Pogubna je odluka svake vlade da se Telekom proda nekoj od stranih kompanija odnosno investicionih fondova, uz obrazloženje da ne može da izdrži konkurenciju i da država nije sposobna da vodi tu kompaniju, stručnjaci su potpisali brojne peticije i uključile se u odbranu Telekoma.

Akademija inženjerskih nauka Srbije godinama je radila analizu koja je pokazala da Telekom nikako ne treba prodavati, i zajedno sa otvorenim pismom vrhunskih 210 stručnjaka iz Srbije i 11 zemalja u svetu, je prosleđeno više puta vladi, predsednicima Srbije koji su se smenjivali, i svim poslanicima. Zatražena je dozvola da se pomogne u budućoj optimizaciji poslovanja Telekoma, kao regionalnog lidera i jedne od najprofitabilnijih i strateški najvažnijih kompanija u Srbiji, koja je 2014. godine bila proglašena za najvećeg regionalnog investitora.
Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlada Srbije o najboljoj ponudi zavisi ne samo od ponuđene cene već i od investicionog i socijalnog programa, najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši radnici Telekoma.

Pre više godina je procena bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije je ponudio 1,1 milijardu evra.
Za predstavnike Vlade Srbije kao većinskog vlasnika i rukovodstvo kompanije jedina tema je trenutno podizanje vrednosti kompanije izjavili su da državna kompanija može uspešno da se bori sa konkurencijom i da privatizacija Telekoma nije nužna za dugoročni opstanak. Ova kompanija je zabeležila pad i dešava se da kompanija radi slabije s vremena na vreme.

Godina je završena sa 1,5 milijardi dinara profita, uz pad određenih finansijskih performansi. Telekom je ogroman sistem koji ima svoju veliku inerciju i visoki rezultati ne mogu da se očekuju na kratak period, već posle godinu dana ili dve. Predstavnici sindikata Telekoma Srbije ispred vlade su predali peticiju Stop prodaji Telekoma, sa više od 100.000 potpisa. I traži se da država to preduzeće ne prodaje. Kako su istakli predstavnici sindikata protiv prodaje državnog preduzeća su svi zaposleni i većina građana Srbije.

Više puta je organizovan veliki protest protiv predaje preduzeća, gde su protiv prodaje svi građani Srbije kao i partnerska preduzeća. Poslata je poruka da Telekom može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima, mnogi su izneli sumnje da novi vlasnici Telekoma planiraju da otpuste 4.000 zaposlenih i da bez posla mogu da ostanu još 100.000 radnika, u domaćim firmama koje sarađuju sa Telekomom. Nema viška zaposlenih i svaka kompanija bi smanjila broj radnika kako bi preduzeće bolje prodali drugi vlasnici.

Očekuje se od vlade da povuče prodaju Telekoma, i da porade na kompaniji jer stručnjaci su ubeđeni u to da preduzeće može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu i da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima. Telekom koji sada ima dobit oko 140 miliona evra, mogao bi da ima dobit i od 300 miliona evra kad otplati sve dugove za kredite koji su uzeti za kupovinu firmi u regionu i u Srbiji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve

Telekom Srbija grupa završava proces prodaje antenskih stubova britanskom fondu Aktis GP, iza kojeg stoje Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Dec.2023, 10:38

Detaljnije >>

Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve

Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve

BANJALUKA – Telekom Srbija grupa završava proces prodaje antenskih stubova britanskom fondu Aktis GP, iza kojeg stoje Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). FOTO: Mtel Iako je konkurencija pokušala da ovaj proces isprati dezinformacijama, istina je da je to praksa koju su preduzeli svi veliki telekom operateri poput Dojče Telekoma, Telefonike, Vodafona i drugih, kako bi transformisali svoje poslovanje a održavanje građevinske infrastrukture povjerili kompanija kojima je...

Izvor: Capital.ba, 28.Dec.2023, 21:59

Detaljnije >>

Telekom Italija prodaje fiksnu telefoniju KKR-u za 22 milijarde evra

Italijanski telekomunikacioni operater pristao je u nedelju da proda svoju infrastrukturu fiksne telefonije a sporazum je podržala i vlada

Izvor: 24sedam.rs, 06.Nov.2023, 10:05

Detaljnije >>

Od 17. jula prodaja Telekomovih kartica u Nemačkoj

Od 17. jula prodaja Telekomovih kartica u Nemačkoj

U Nemačkoj od 17. jula kreće prodaja Telekomovih mobilnih kartica, rekao je danas generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.. Lučić je takođe najavio da će se ta kompanija uskoro širiti i u Turskoj i SAD. "Korisnici drugih operatera u Nemačkoj će bez promene broja moći da postanu naši korisnici. Oni će dobiti nemačku numeraciju i prva kartice će moći od 17. jula moći da naruče preko našeg sajta i 12 distribitera,a od sledeće godine planiramo...

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 16:39

Detaljnije >>

Vladimir Lučić donosi odlične vesti: Telekom Srbija postaje globalni igrač

Vladimir Lučić donosi odlične vesti: Telekom Srbija postaje globalni igrač

Prodaja kartica za mobilnu mrežu Telekoma u Nemačkoj kreće 17. jula, u oktobru srpska kompanija se širi i na Tursku, a onda na red dolaze Sjedinjene Države.. Telekom Srbija sada ima rekordnih 11 miliona korisnika svih svojih usluga, a preko "Projekta za dijasporu", koji je kompanija pokrenula, taj broj bi mogao da bude dupliran. Ovo je danas izjavio generalni direktor srpskog Telekoma Vladimir Lučić u gostovanju na RTS-u. Lučić je tom prilikom saopštio...

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 13:14

Detaljnije >>

Vladimir Lučić donosi ODLIČNE VESTI: Telekom Srbija postaje globalni igrač!

Prodaja kartica za mobilnu mrežu Telekoma u Nemačkoj kreće 17. jula, u oktobru srpska kompanija se širi i na Tursku, a onda na red dolaze Sjedinjene Države

Izvor: 24sedam.rs, 29.Jun.2023

Detaljnije >>

SBB i Telekom: Borba za nove korisnike po principu „od vrata do vrata“

Utakmica koja se vodi na tržištu telekomunikacija između SBB i Telekoma traje već odavno. U toj utakmici i jedna i druga strana trebalo bi da koriste zakonske okvire u predstavljanju svojih ponuda i da na zakonski utvrđene načine dopiru do svojih korisnika. Međutim, situacija na terenu nije baš takva. Telekomunikacione kompanije imaju nekoliko kanala prodaje. Svoje usluge nude u poslovnicama, online, a tu je i telefonska i terenska prodaja. U poslednje vreme sve je više žalbi naših sugrađana...

Izvor: Luftika.rs, 01.Mar.2022, 13:23

Detaljnije >>