VELIKI BRAT U PARLAMENTU!

Izvor: Kurir, 05.Mar.2012, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI BRAT U PARLAMENTU!

Skoro svaki ćošak u Skupštini Srbije pokriće se video-nadzorom, pa više neće biti krađa i pušenja po hodnicima

BEOGRAD - Pazi, snima se!

U Skupštini Srbije više neće moći da se kradu laptopovi, puši po ćoškovima, ćućori na hodnicima, ali ni da se uvode sumnjivi gosti, što je nekada bio slučaj, jer će za koji dan zgrada parlamenta biti pod prismotrom više od 150 kamera, saznaje Kurir!

Majstori su već uveliko raskopali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prostor za kablove gde će instalirati kamere. Inače, zgrada Skupštine na Trgu Nikole Pašića do sada je bila jedina institucija bez video-nadzora, a cenu toga više puta su platili poslanici. Podsetimo, pre dve godine poslanica G17 plus Snežana Stojanović Plavšić ostala je bez ličnog laptopa, i to dok je bila u toaletu. Očigledno verujući da je u najvišem zakonodavnom domu potpuno zaštićena od lopovluka, torbu s računarom ostavila je pored čiviluka na ulazu u toalet. Međutim, ostala je bez njega, a lopov nikada nije uhvaćen.

Takođe, parlament je najmanje dva puta umalo izgoreo zbog opušaka od cigareta koje su neki od poslanika bacili u liftu ili pored korpe za smeće, ali krivac nije mogao da bude pronađen, jer ga niko od nadležnih nije spazio.

Iz Skupštine Srbije do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na pitanja kada će video-nadzor proraditi, koliko kamere koštaju i koja firma je dobila taj posao.

Željko Ivanji, URS

- Pitanje video-nadzora je vrlo osetljivo, jer on lako može da se pretvori u zloupotrebu. Na stranu to što kamere zadiru u privatnost, ali postoje i sednice zatvorene za javnost i pitanje je da li bi ti snimci sigurnosnih kamera mogli da procure u javnost.

Vlatko Ratković, DS

- Kad se pogleda kakav je sistem obezbeđenja u parlamentima u okruženju, toliki broj kamera i kod nas nije sporan. Bitna je bezbednost i poslanika i delegacija koje dolaze u parlament. Zašto da ne, iako osećaj možda jeste kao u „Velikom bratu".

Velimir Ilić, NS

- To je vrlo ružno, ne vidim razlog da nas toliko snimaju. Pa mi imamo vrlo dobro obezbeđenje, šta će nam kamere.

Jedino objašnjenje je da se neko dobro ugradio. Šta ima da nas zumiraju po ceo dan? To je neprijatno, kao da smo u „Velikom bratu".

Nemanja Šarović, SRS

- Ludilo! Razumem da bude nekoliko kamera na ulazu, ali da snimaju svaki ćošak, to je van pameti. Ili je neko uzeo debelu proviziju što je nekome namestio taj posao, ili vlada potpuna šizofrenija. Ne sećam se da je iko nas poslanike pitao za to.

Đorđe Milićević, SPS

- Nemam problem s tim da me stalno snimaju, jer građani ionako 24 sata mogu da nas prate i da vide ko je u Skupštini, a ko nije. A što se tiče celishodnosti, verujem u računicu nadležnih. Nije posao nas poslanika da se time bavimo, već da donosimo zakone.

Borislav Pelević, SNS

- Ne vidim razlog zašto bi u Skupštini bile kamere, osim da se špijuniraju poslanici opozicije. To je nedopustivo, pa time se ugrožavaju prava poslanika! Da li oni misle da mi, poslanici ili zaposleni u Skupštini, krademo, pa im treba 150 kamera? Apsolutno sam protiv ovog bacanja para.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

"Veliki brat" u parlamentu

Izvor: B92, 05.Mar.2012

Beograd -- Skoro svaki ćošak u Skupštini Srbije pokriće se uskoro video-nadzorom, piše "Kurir"...Taj list saznaje da će za koji dan zgrada parlamenta biti pod prismotrom više od 150 kamera. Majstori su, kako dalje piše "Kurir", već raskopali prostor za kablove, gde će instalirati kamere...Inače,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.