Izbori u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2012, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Srbiji

06.05.2012. - U opštinama Zvečan i Zubin Potok bez saglasnosti srpske vlade glasa 12.600 birača za lokalne organe vlasti

Birači u Srbiji glasaju danas za predsednika države, republičke i pokrajinske poslanike i odbornike skupština gradova i opština. Jutros od sedam časova otvoreno je 8.391 biračko mesto, a pravo glasa ima 6.770.013 birača.

Na Kosovu i Metohiji su sva biračka mesta otvorena između 7.15 i 8.15 jer su kasnili birački spiskovi, zbog kašnjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << OEBS-ovog konvoja koji je dopremao izborni materijal. Počelo je glasanje i na lokalnim izborima u Zvečanu i Zubinom Potoku, koje ne priznaju ni Priština ni zvanični Beograd.

RIK je saopštio da je do 10 časova glasalo je 10,98 odsto birača, što u odnosu na prethodne parlamentarne izbore predstvalja izlaznost veću za jedan odsto.

Na izborima za predsednika Srbije učestvuje 12 kandidata. Da bi jedan od njih bio izabran u prvom krugu, potrebno je da osvoji 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja izašlih birača. Ukoliko to ne pođe za rukom nijednom kandidatu, u drugom krugu takmićiće se dva kandidata sa najviše glasova.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije kandidovalo se 3.065 kandidata sa 18 izbornih lista. Za ulazak u Parlament potrebni su glasovi najmanje pet odsto birača, dok će za manjinske liste biti dovoljno da pređu prirodni prag.

Parlamentarni i predsednički izbori na Kosovu i Metohiji održavaju se u organizaciji Republičke izborne komisije, dok je OEBS prihvatio mandat da omogući glasanje na 28 lokacija i 90 biračkih mesta u Pokrajini. Glasovi će se prebrojavati na teritoriji centralne Srbije, u Raškoj i Vranju.

Pravo glasa moći će da iskoristi oko 109.000 građana KiM, dok u opštinama Zvečan i Zubin Potok, bez saglasnosti srpske vlade, glasa 12.600 birača za lokalne organe vlasti.

Prvi zvanični rezultati izbora biće poznati večeras oko 22 časa, a prvo će biti obrađivani rezultati predsedničkih izbora, zatim parlamentarnih, i na kraju pokrajinskih i lokalnih.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZBORI 2012 UŽIVO: Počela prva izvinjenja zbog budućih koalicija

Izvor: Njuz.net, 06.Maj.2012

Građani Srbije danas biraju predsednika, narodne poslanike i odbornike lokalne samouprave. Izborni dan pratite iz minuta u minut uz Njuz.net.. Incidenti koji su se dogodili na izbornim mestima u Novom Sadu i Leskovcu, nemaju nikakve veze sa izborima. U 14 časova zabeležena je manja izlaznost nego...

Nastavak na Njuz.net...

OEBS: Odvojeno glasanje za parlamentarne i lokalne izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2012

LAPLJE SELO -..Šef Misije OEBS na Kosovu Verner Almhofer rekao je danas da u opštinama Zvečan i Zubin Potok na severu Kosova, gde se održavaju lokalni izbori, nije bilo kršenja sporazuma jer se za opštinske organe glasalo na posebnim biračkim mestima..."Verujem da je svima jasno da OEBS pruža...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šta će biti posle izbora u Zvečanu i Zubinom Potoku?

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2012, 13:30

U opštinama Zubin Potok i Zvečan organizovani su izbori bez podrške Beograda, Prištine i međunarodne zajednice. Iz Vlade Srbije najavljuju da će uvesti privremenu upravu u tim opštinama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.