Ara u prodaji već sledeće godine?

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ara u prodaji već sledeće godine?

Modularni mobilni telefon Ara kompanije Google mogao bi se naći u prodaji već početkom sledeće godine.

Kako prenosi portal bug.hr, šef ovog projekta kompanije Google Pol Eremenko je na prvoj developer konferenciji posvećenoj konceptu modularnog mobilnog telefona, kazao da bi osnovni paket obuhvatao matičnu ploču, kao i module sa ekranom, Wi-fi i procesorom.

Tako bi sastav osnovnih funkcija koštao 50 američkih dolara, a ostali bi moduli bili raspoloživi za kupovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korisnicima koji bi svoj mobilni telefon prilagođavali vlastitim potrebama.

Trenutno kodno ime projekta prvog takvog telefona je Grey Phone, jer je zamišljen kao "dosadno sivi" proizvod koji bi sami korisnici učinili zanimljivim dodajući razne module poput GPS-a, kamere, Bluetooth modula, dodatnih zvučnika ili baterije.

Osim razvoja prvog modularnog telefona, u Google-u imaju cilj da stvore i ekosistem oko tako zamišljenog jezgra, pa bi i drugi proizvođači hardvera mogli dodavati svoje kreativne module sa još većim mogućnostima.

Procenjuje se da bi jedna matična ploča, svojevrsni "kostur" modularnog telefona mogao korisniku poslužiti pet do šest godina, a u tom periodu bi se na njega mogli dodavati sve bolji moduli. Oni bi se nabavljali preko posebne prodavnice, slične postojećim prodavnicama aplikacija (app store), najavio je Eremenko.

Projekat Ara: Novi detalji o Google modularnom smartfonu

Modularni telefoni postaju stvarnost zahvaljujući projektu Ara?

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.