I vaš stari telefon je moćniji od Vojadžera

Izvor: B92, 13.Sep.2013, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I vaš stari telefon je "moćniji" od Vojadžera

Iako je i zvanično izašla iz Sunčevog sistema, postajući tako prva ljudska rukotvorina koja je zakoračila u tu nepoznatu teritoriju, sonda “Vojadžer 1” izgubila bi bar jednu bitku protiv vašeg mobilnog telefona.

“Vojadžer 1” jeste prešao više od 18 milijardi kilometara, ali je njegov softver prilično jednostavan. Zapravo ima manje od 40 KB memorije. Većina današnjih smartfona ima memoriju od nekoliko gigabajta! Poređenja radi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iPhone 5 od 16 GB ima 240.000 puta veću memoriju od “Vojadžera 1”.

To ne treba da čudi, ukoliko se uzme u obzir to da je NASA na “Vojadžeru” radila tokom sedamdesetih godina prošlog veka, u takozvanoj "pred-kompjuterskoj" eri. U to vreme većina naučnika oslanjala se na olovku i papir, koristeći svoj mozak umesto kompjutera za komplikovane računarske operacije.

Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, “Vojadžer 1” je jedan od Nasinih najuspešnijih projekata. Edvard Stoun, jedan od saradnika koji je bio angažovan na izradi ove sonde, tvrdi kako danas ne bi promenio ni jednu jedinu stvar na “Vojadžeru”.

“Potpuno je neverovatno da je izdržao toliko dugo. Ne znam da li bismo uopšte mogli da uradimo išta bolje nego što smo uradili”, priča Stoun u za portal Mashable. “Naravno, neke stvari su postale prevaziđene”, dodaje Stoun misleći pre svega na priču o memoriji sonde. “Zbog toga smo prešli na sisteme za bekapovanje. To je jedna od najdivnijih stvari kod ‘Vojadžera’”.

Još jedna od divnih stvari u vezi sa ovom sondom svakako je zlatna ploča (The Golden Record) koja malim, zelenim stanovnicima svemira nosi zapise o čovečanstvu.

Na spisku koji bi mogao da nosi i nezvanični naziv “Od čovečanstva, s ljubavlju”, nalazi se svih pet tomova Anatomije čoveka, dijagrami muškarca i žene, prikaz strukture DNK, informacije o brojnim biljnim i životinjskim vrstama, naša otkrića o našem svetu i svemiru oko nas, fotografije mnogih delova zemlje, informacije o ljudskim otkrićima i dostignućima, kao i brojni “poklon-paketići” kulture koja se smatra reprezentativnom za celo čovečanstvo.

Šta vi mislite, da li će ET voleti rokenrol? U kojim bi filmovima uživao, čak iako se prvi put susreće sa ljudskom vrstom? Koja bi mu informacija bila od najvećeg značaja?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

I vaš stari telefon je "moćniji" od Vojadžera

Izvor: B92, 13.Sep.2013

Iako je i zvanično izašla iz Sunčevog sistema, postajući tako prva ljudska rukotvorina koja je zakoračila u tu nepoznatu teritoriju, sonda “Vojadžer 1” izgubila bi bar jednu bitku protiv vašeg mobilnog telefona...“Vojadžer 1” jeste prešao više od 18 milijardi kilometara, ali je njegov...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.