Zašto je ovo selo raj za život?!

Izvor: JuznaSrbija.info, 22.Sep.2014, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je ovo selo raj za život?!

Selo Brestovac na raskrsnici pet važnih putnih pravaca jedno je od 25 sela u Srbiji i jedino na jugu koje je srpska vlada uvrstila na spisak sela povoljnih za život.

Sa 300 domaćinstava i 2.200 žitelja, smestilo se u kotlini sa parkom brestova i širokim ulicama, a ima sve što imaju i manji gradovi.

– Ponosni smo na osmogodišnju školu, crkvu koja dominira trgom, poštu, zdravstvenu stanicu sa specijalistima, biblioteku, mesnu zajednicu, sedam prodavnica, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << tri poljoprivredne i četiri zdravstvene apoteke, dve knjižare, fudbalski klub, dva preduzeća, piceriju i kafić – priča dipl. turizmolog Ivana Stojković, direktorka Doma kulture, organizator celokupnog društvenog života.

Brestovac se našao i u spotu Turističke organizacije Srbije „Soul FOOD Serbia“, koji je obišao svet.

Junak spota je leskovački ajvar iz domaćinstva Stevice i Sunčice Marković. Pored ajvara, oni kao i trećina seljana, proizvode i drugu zimnicu, ali i krompir.

– Ovde se tegobno radi, ali od svog rada komotno živi. Zemlja zdrava, plodna. Njive pored autoputa, kupci sami dolaze – priča Stevica. Za deset godina iz Brestovca se iselilo stotinak ljudi, najmanje u leskovačkom kraju. Poznati fudbaler FK Radničkog i FK Milana Zoran Milošević nije mogao bez svog sela.

– I dok sam po svetu bio, zadnja stanica je bio Brestovac. Ovde su ljudi veliki drugari i prijatelji, ovde su mirisi u ukusi najlepši na svetu – priča penzionisani fudbaler.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.