Sudija: Asistirao sam Maradoni za gol veka

Izvor: B92, 19.Avg.2015, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija: Asistirao sam Maradoni za gol veka

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Dijego Armando Maradona sastao se sa sudijom koji je promenio njegovu karijeru, ali i fudbalsku istoriju.

'El Pibe' je u Tunisu ponovo video Alija Benakura – koji je pre gotovo tri decenije bio glavni arbitar na epskom četvrtfinalu Mundijala u Meksiku, kada je legendarni Argentinac uz pomoć ruke prevario golmana Engleske Pitera Šiltona i odveo 'Gaučose' u polufinale (2:1).

Taj pogodak bivšeg igrača Argentinos Juniorsa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boke Juniors, Barselone, Napolija i Sevilje imao je daleko veću težinu, od samo fudbalske, pošto su dve zemlje tih godina bile u ratu zbog vlasništva oko Foklandskih ostrva.

Spomenuti potez – simbolično nazvan 'Božja ruka' – postao je možda i najmistifikovaniji u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu, a Dijego je kasnije predvodio svoju zemlju do druge titule prvaka sveta.

Diego i sudija iz Tunisa su se srdačno pozdravili, arbitar je dobio i poljubac, kao i uramljen potpisan dres Argentine sa brojem, imenom Maradone i specijalnom posvetom – "Za Alija, mog večnog prijatelja".

S druge strane, Benakur je Maradoni pokloni uramljenu fotografiju duela sa čuvarem mreže 'Gordog Albiona' sa stadiona Asteka u Meksiko Sitiju.

Ni 29 godina kasnije priče o analogijskom spornom momentu nisu prestale. Englezi su, sa pravom, kivni na glavnog sudiju, dok on prebacuje krvicu na svog pomoćnika iz Bugarske Bogdana Dotčeva. Još tada se povela priča da važne mečeve na najvećim takmičenjima ne treba davati arbitrima iz 'manjih' zemalja.

"Pre meča, FIFA nam je dala jasne smernice. Ako je vaš kolega bolje pozicioniran od vas, njegova odluka treba da ima prednost. To je ono što sam i uradio – pogledao sam u svog asistenta, a on nije podigao zastavicu", rekao je Benakur.

Samo četiri minuta kasnije, 'Mali zeleni' postigao je zvanično najbolji pogodak ikada – kada je trkom sa polovine terena 'izlomio' kompletnu odbranu 'Tri lava', uključujući i golmana Šiltona, za konačnih 2:1.

Tunižanin tvrdi da nije odgovoran samo za prvi pogodak, već da je kod 'Gola veka' bio 'direktan' asistent.

"Maradona nije postigao taj pogdak sâm, ja sam bio asistent. Tri puta sam u toj akciji pustio prednost, a nisam morao. Kod prvog se sapleo, kod drugog se nalazio na ivici kaznenog, a ja sam samo vikao – prednost, prednost. Kada je ušao u šesnestrac očekivao sam da ga Teri Bučer 'pokosi', stavio sam pištaljku u usta, bio sam spreman, ali on nije pao", zaključio je Tunižanin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.