Smiruje se, vojnici igraju fudbal

Izvor: B92, 15.Feb.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smiruje se, vojnici igraju fudbal"

Situacija na teritorijama Donjecka i Luganska ima tendencije da se stabilizuje, rekao je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko.

"Od ponoći kada je primirje objavljeno, vojne aktivnosti su u opadanju ukrajinska vojska poštuje režim primirja, ali u slučaju da ono bude prekršeno, vojska će reagovati adekvatno", dodao je Lisenko.

Šef posmatračke misije OEBS u Ukrajini Erturul Apakan rekao je u nedelju popodne da je primirje održano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bar 12 sati, a ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin istakao je da milicije iz Donjecka sprečavaju misiju OEBS da uđe u krug grada Debaljceva, koji predstavlja najveću kriznu tačku na istoku Ukrajine.

Ranije danas, predstavnik ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Eduard Basurin izjavio je za Tass da je situacija u toj republici mirna i da se primirje poštuje.

Nema razloga za obnovu velikih vojnih akcija u zoni operacija ukrajinske vojske ili uvođenje prekog suda u Ukrajini, rekao je portparol Generalštaba ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev na današnjoj konferenciji za novinare.

Članice trilateralne Kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mera za primenu ranijih sporazuma iz Minska.

Prema prvoj tački tog dokumenta postavljen je uslov za hitan i sveobuhvatan prekid vatre, koji je stupio na snagu 15. februara u ponoć po kijevskom vremenu.



Francuska i Nemačka su saopštile da se primirje u Istočnoj Ukrajini u globalu poštuje, uprkos nekih lokalnih incidenata, koje treba brzo razrešiti, stoji u sapštenju kabineta francuskog predsednika.

Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel su razgovarali s predsednicima Rusije i Ukrajine o sporazumu postignutom u Minsku 12. februara i složili se da se krene u pravcu narednih koraka predviđenih tim dogovorom, stoji u pomenutom saopštenju, a prenosi Rojters.

U saopštenju se u tom smislu navode povlačenje teškog naoružanja, nadzor OEBS-a nad tim povlačenjem i prekidom vatre, kao i pokretanje dijaloga u pravcu održavanja lokalnih izbora na istoku Ukrajine.

Šefovi Francuske i Nemačke izražavaju i punu saglasnost sa rezolucijom Saveta bezbednosti kojom se podržavaju mere predviđene sporazumom iz Minska, prenosi AFP.

Oružje je naglo zaćutalo u ponoć u velikom delu Istočne Ukrajine u skladu sa dogovorom o prekidu vatre, postignutim posle jednonedeljne diplomatske aktivnosti, koju su predvodile Francuska i Nemačka.

Proruske snage su najavile da neće poštovati primirje u strateški važnom gradu Debaljcevu, gde su ukrajinske trupe opkoljene.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.