Ruski fudbal na svetski nivo!

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski fudbal na svetski nivo!

01.07.2011. -

U Moskvi je održan međunarodni fudbalski forum Insajd Vrld Fudbol. Jedna od glavnih tema razmatranja je priprema za svetsko prvenstvo 2018. godine, koje će se održati u Rusiji. Eksperti su govorili o onim izazovima i mogućnostima a kojma se suočava zemlja prilikom održavanja prvenstva planete.

Po mišljenju ruske strane, prvenstvo sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 2018. je u prvom redu odlična mogućnost da se poboljša imidž zemlje, da se slome ustaljeni stereotipi stranaca o Rusiji. I, naravno, da se dokaže čitavom svetu da je Rusija civilizovana država, sposobna da u krtkom roku i na visokom nivou organizuje tako odgovoran svetski turnir.

Priprema svetskog prvenstva koštaće Rusiju 10 milijardi dolara. Turnir će primiti 16 stadiona u 13 gradova zemlje. Predstoji ogroman rad: izgradnja 13 stadiona, rekonstrukcija tri. U razvoj fudbalske infrastrukture spreman je da se uključi i krupni ruski biznis. Prestonički stadion Spartak, na primer, biće podginut na račun sredstava kompanije Lukojl. Banka VTB, sa svoje strane, odrešiće kesu za novi stadion Dinama. Transnacionalna kompanija Gasprom izgradiće fudbalsku arenu u Sankt-Peterburgu.

Predsednik ruske fudbalske Prve lige Sergej Prjadkin uveren je – naša zemlja se neće obrukati. Po ekspertskim ocenama, spremnost Rusije za prvenstvo sveta u današnjem trenutku se procenjuje otprilike na 40%.

Još se nije desilo da ne ispunimo naše obaveze pred međunaordnim sportskim organizacijama. Vi znate kakvu pažnju tom šampionatu poklanjaju i predsednik zemlje, i premijer, koji je prisustvovao na svim manifestacijama i popularisao je prijavu za pravo organizacije prvenstva sveta 2018. Zato želim da uverim sve a će obaveze pred međunarodnim organizacijama Rusija ispuniti.

Optimizam Rusa dele i strane kolege, između ostalog Generali sekretar engleske Prve lige Nik Kovard. On je prvi put doputovao u Moskvu, i bilo mu je vrlo prijatno da se prošeta po ruskoj prestonici.

Bio sam potresen onim što je već uspeo da uradi organizacioni komitet Rusije u toku pripreme za svetsko prvenstvo. I posle razgovora sa ruskim rukovodiocima mogu iskreno da kažem da će sa velikom verovatnoćom ovo biti uspešno prvenstvo.

Rusija nesumnjivo treba i može da postane simbol novih mogućnosti u fudbalu. Istovremeno, ne sme da se ne primeti niz negativnih tendencija. To je i huliganstvo pojedinih grupacija za vreme utakmica i čarke sa policijom, i odnos nepoštovanja prema fudbalerima. Već po drugi put u sezoni razgoropađeni ruski navijači demonstrativno vređaju igrača kluba aAži iz Mahačkale, legendarnog Brazilca Roberta Karlosa. Tako je u martu za vreme utakmice u drugom krugu sa Zenitom navijač plavo-belih pružio strancu očišćenu bananu. Tada je peterburški klub bio kažnjen. Ali skandalni rasistički ispad ponovio se u toku meča Anžija sa Krilima Sovjeta iz Samare. Nažalost, to je raširen problem u čitavom svetu, i Rusija ovde nije izuzetak, podvlači Nik Kovard.

Jedan od puteva rešavanja problema bezbednosti fudbalskih mečeva treba da bude korenita modernizacija postojećih i izgradnja novih stadiona, koji odgovaraju međunarodnim zahtevima. Na njima će od početka biti montirani sistemi bezbednosti i video posmatranja, koji će omogućiti da se odmah otkrije prekršilac. Takođe, po mišljenju ruskih eksperata, izuzetno je efikasna služba stjuarta, oni prave živu barijeru između publike i policajaca.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Poljski period EU: pogled iz Moskve

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011

01.07.2011. -..Prvog jula Poljska je postala predsedavajući u EU. Rusija smatra da za pola godine, dok na čelu bude Varšava, odnosi Moskve i EU dobiće novi impuls: završiće se pregovori o novom osnovnom Sporazumu o strateškom partnerstvu, biće označen progres u prelasku na bezvizni režim...Varšava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.