Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2020, 10:00

Rat Čeferina i Janše blokira fudbal u Sloveniji

Bizarno političko-sportsko natezanje na sunčanoj strani Alpa između predsednika UEFA i premijera

Dok se veliki broj država u okolini Slovenije polako, ali sigurno vraća sportskim takmičenjima, pre svega fudbalskim, dotle republika sa "sunčane strane Alpa" stoji.

I naravno to ne bi bilo ništa čudno u vreme pandemije da tamo situacija sa kovidom 19 nije praktično mrtva. Naime, poslednjih dana skoro da nema obolelih, po dva-tri dnevno, smrtni ishodi su sve ređi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << te se može reći da je tamo sitiuacija u potpunosti pod kontrolom.

To je što se tiče medicinske struke, ali kada se pogleda u politiku... Malo je reći da se i tamo proširio "balkanski sindrom", jer ako je istina ono što javonst i mnogi stručnjaci i mediji tvrde, onda su ga još nadogradili.

Jer ozbiljno se sumnja da povratak fudbala na terene koči lično Janez Janša. Nekadašnji kadar Saveza komunista Slovenije, krajem osamdesetih je učestvovao u velikom skandalu, a zapravo klasičnoj izdaji koji je bio najava onoga što sledi na prostoru Jugoslavije. Po otcepljenju najzapadnije jugorepublike dugo je tamo bio u samom vrhu vlasti što je obeleženo velikim brojem novih skandala, pre svega oko malverzacija sa kupovinom vojne opreme. To ga je koštalo mnogo problema, pretnja zatvorom i silazak sa političke scene na koju se minulih izbora vratio i nekako izborio da napravi Vladu. Na opšte čuđenje i zgražavanje.

Naravno, ovakav kadar u očima većine Slovenaca nije prihvatljiv, a zašto je tako pokazao je i minulih dva meseca. Pre svega neumerenim pojavljivanjem na televiziji, uplitanjem u poslove stručnjaka, ali i pokušajem da se postavi autoritarno, što je odmah dočekano na nož.

No, čini se da je najveći "politički faul" napravio baš u zoni najvažnije sporedne stvari na svetu pošto vodi javni rat sa Aleksanderom Čeferinom. Uz prvu damu SAD, Melaniju Tramp, predsednik UEFA je svakako najuticajniji Slovenac na svetu i zaista je velika greška zakačiti se sa njim. Ali to Janšu, koji očigledno kroz skandale želi da zadrži klimavu stolicu, nije sprečilo da ga opasno "nagazi".

Zasmetalo mu je prvo što se Čeferin na početku pandemije značajno angažovao u kupovini i dopremanju zaštitne opreme koristivši između ostalog i poznanstvo sa osnivačem Alibabe, Džekom Ma, što su mediji i narod zdušno pozdravili, Posebno zato što vlast nikako nije uspevala u tome.

To je naravno povredilo sujetu Janšinu, kao i jedan intervju Čeferina iz izolacije u kojem je pomenuo u negativnom konteksu, ali u suštini dobronamerno konferencije za medije na kojima su premijer i njegovi savetnici i pomoćnici svakodnevno obasipali naciju pesimističnim prognozama i horor scenarijima te su, ruku na srce, većini naroda opasno išli na živce.

Pogođen u mesto koje boli, premijer Slovenije je uzvratio nisko, rekavši da je Čeferin glavni krivac što je odigran već čuveni susret između Atalante i Valensije u Milanu rekavši da je tako "eksplodirala virološkla bomba u Evropi". Čeferin nije želeo dalje da se uvlači u ovu priču, mada ga većina Slovenaca po istraživanjima već vidi kao budućeg predsednika države, ali premijer još nije rekao svoje.

Zna se da je prvom čoveku UEFA glavna agenda, još od početka pandemije virusa korona što skoriiji povrata fudbala. Zato je sve učinio da se nastave nacionalna takmičenja na Starom kontinentu, pa čak i pomerio EURO 2020 za iduće leto.

I deluje da njegova upornost konačno daje plodove pošto se očekuje da uskoro krene nekoliko evropskih liga, počev od Bundeslige 16. maja. Čak su i u Sloveniji, gde nikada nije ni uveden karantin, već samo ograničeno kretanje između opština, kreću treninzi ekipa, ali najava nastavka šampionata nikako da se objavi.

I već se ne samo ozbiljno sumnja, nego se i tvrdi, čak i u medijima, da je za to "najzaslužniji" upravo Janša. Povređena sujeta ili pak želja da se po svaku cenu u startu uništi eventualni politički oponent, tek ovo sve više deluje kao pokušaj da se na ovaj način pokaže svetu,a pre svega sunarodnicima da je Čeferin nesposoban. Jer ako se u njegovoj domovini ne igra fudbal, što bi ostali rizikovali prateći njegova uputstva?

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

No, narod je sve nervozniji, pa verujemo da će Janša ipak morati da popusti. Kad-tad.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.