Predsedniku AFC se sviđa ideja o januarskom Mundijalu 2022.

Izvor: Politika, 28.Dec.2010, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedniku AFC se sviđa ideja o januarskom Mundijalu 2022.

DUBAI - Predsednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC), Mohamed bin Hamam rekao je danas da bi Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine moglo bez problema da se održi u julu, ali da bi za igrače bilo bolje da se igra zimi.

Predsednik AFC i član izvršnog komiteta Svetske fudbalske federacije (FIFA) kazao je u Dubaiju da vrućina ne bi bila problem u julu, ali bi igračima bilo lakše da igraju zimi, jer bi „bili u boljoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << formi”, a ne „iscrpljeni”, kao što su leti posle naporne sezone.

Prema njegovim rečima, turnir u januaru bi bilo lakše organizovati jer bi se poklopio sa pauzom u nacionalnim prvenstvima. „Ako bi se takmičenje održalo u junu i julu, bilo bi savršeno organizovano. Ako bi turnir bio pomeren za januar, došli bismo u neku vrstu situacije u kojoj svi dobijaju”, rekao je Bin Hamam.

Bin Hamam je u Dubaiju bio na konferenciji „Global soker”. On je najnoviji u nizu fudbalskih funkcionera koji podržavaju zimski turnir, zbog brige da bi igrači i navijači mogli da trpe na letnjim temperaturama u Dohi, koje leti redovno prelaze 40 stepeni Celzijusa.

Predsednik FIFA Sep Blater i generalni sekretar Žerom Valke rekli su ranije da ideju da se turnir u Kataru pomeri za januar treba proučiti. To bi zaštitilo igrače od vreline, a pokazalo bi i da budući kandidati za organizaciju imaju više mogućnosti.

Valke je na Svetskom prvenstvu klubova u Abu Dabiju rekao da bi promena rasporeda omogućila ubuduće većem broju zemalja da se kandiduju za Mundijal, koji se tradicionalno održava u junu i julu.

Valke je tada kazao da „nije lako” organizovati zimski Mundijal, pošto bi to zahtevalo promenu nacionalnog kalendara, uključujući i mogućnost pomeranja prvenstva u godini pre i godini posle 2022.

Katar je ove godine dobio organizaciju Svetskog prvenstva, pobedivši na izborima SAD, Australiju, Japan i Južnu Koreju. Nedugo posle izbora, fudbalski funkcioneri počeli su da govore da bi možda bilo bolje pomeriti turnir 2022. za Januar, kada je u Kataru znatno hladnije.

Ideju je prvi izneo član Izvršnog komiteta FIFA Franc Bekenbauer, a ubrzo je predlog podržao predsednik UEFA Mišel Platini.

Beta AP

objavljeno: 28.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.