Otpustili trenera zbog diskriminatornog simbola

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 21:39

Otpustili trenera zbog diskriminatornog simbola

Američki fudbalski klub Di Si junajted otpustio je kondicionog trenera Rida Vitnija.

To je učinjeno pošto je Vitni šakom pokazao na fotografiji gest koji u klubu u klubu smatraju diskriminatornim.

Klub iz MLS saopštio je, takođe, da su u petak uveče dvojica fudbalera, Taksi Fantas i Najdžel Roberta, suspendovani dok uprava ne istraži moguće kršenje politike kluba, preneo je AP.

Zasad nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << indikacija da istraga ima veze sa optuštanjem Vitnija. Di Si je objavio saošptenje, ali nije pomenuo Vitnijevo ime, međutim, istaknuto je da je odluka o otkazu stupila odmah na snagu.

"Kod nas nema mesta rasizmu, homofobiji, mizoginiji ili diskriminaciji bilo koje vrste u ovom sportu i svetu i Di-Si junajted ne toleriše bilo kakve činove ove vrste", navodi se u saopštenju.

Obrisana fotografija pokazala je kako osoblje pozira u parku ispred kongresnog zdanja u centru Vašingtona, a jedan čovek pokazuje "OK" simbol, koji se nekad koristi kao rasistički simbol.

BBC dodaje da nije jasno kako je "OK" signal postao povezan sa ideologijom "bele nadmoći", ali da je "očigledno" sve počelo kao onlajn šala, ili taktika "trolovanja", pre nego što su simbol usvojili simpatizeri krajnje desnice.

Odvojeno od tog incidenta, Di-Si junajted je obavestio navijače da su dvojica igrača možda prekršila klupsku politiku i oni su zasad sklonjeni iz tima.

Glavni trener Di-Si junajteda je Englez Vejn Runi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.