Obnovljen Gerontološki centar u Futogu i Dom za decu u Veterniku

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljen Gerontološki centar u Futogu i Dom za decu u Veterniku

U Futogu je otvoren rekonstruisani deo Gerontološkog centra "Novi Sad", a u Veterniku, u Domu za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju - novi Paviljon B, čije je renoviranje finansirala Vlada Vojvodine.
Kosta Kozarev ima 82 godine, a u domu je trinaest meseci. Zadovoljan je uslugom, ali kaže da mu fali malo više sportskih aktivnosti.

„Mogao bi da se napravi neki teren za mali fudbal", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predlaže Kozarev, dodajući da bi i on igrao na njemu.
Dok čeka fudbalski teren, moći će da uživa u renoviranom potkrovlju najstarijeg objekta Gerontološkog centra "Novi Sad" u Futogu, u čiju je rekonstrukciju Vlada Vojvodine uložila 45.000.000 dinara.
"Ovom rekonstrukcijom uspeli smo da saniramo deo fasade i krova. Sanirali smo najurgentniji deo, a to je poslednji sprat starog dvorca, i opremili ga novim stvarima", ističe Slavica Škrbić, direktorka Gerontološkog centra "Novi Sad".
Saniran je samo deo najstarijeg objekta, a Dragica Savić, koja je u domu jedanaest godina, kaže da su uslovi bolji, ali da treba još raditi:
"Ništa nam ne valjaju ni stolice, ni astali. Jako je loše. I pravo da vam kažem neugodno je i kada jedemo." 
Novu trpezariju i kuhinju dobilo je 500 korisnika Doma za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Veterniku. Novac su obezbedile Vlada Vojvodine, koja je uložila 24 miliona dinara, i Kancelarija za javna ulaganja Srbije sa 404.000.000 dinara.
"To podrazumeva sanaciju i adaptaciju tri kompleksa za smeštaj naših korisnika i kompletnu rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže", objašnjava Ana Vila, direktorka Doma za decu i omladinu.
Vlada Vojvodine rekonstruiše i Gerontološki centar u Subotici, a radovi će uskoro početi u Staroj Moravici i u Čurugu.
"Decenijama ova oblast nije bila u prvom planu, a zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita, to uvek mora biti u prvom planu. Na taj način se pokazuje odgovornost prema ljudima i odgovornost prema onima kojima je pomoć najpotrebnija", ističe Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.
Iz Pokrajine najavljuju nova sredstva za obnovu, a potpisana su dva ugovora sa Kancelarijom za javna ulaganja Srbije vredna milijardu i po dinara, što će omogućiti obnovu svih objekata Gerontološkog centra "Novi Sad".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.