Najbolji fudbal na vašem računaru

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji fudbal na vašem računaru

Želite da postanete selektor fudbalske reprezentacije ili da trenirate najbolje igrače sveta? Može, ali u pauzi između dve utakmice dok se družite sa konzolom za igranje ili računarom. Naravno, reč je o najboljim fudbalskim igrama koje su nam velike kompanije pripremile za ovo leto – „FIFA World Cup 2010“ i „FIFA Online“.

O tome šta vas očekuje u ovim igrama, koje su prednosti a koje mane, govore stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz kompanije „ Extreme CC".

2010 FIFA World Cup

Već dvadeset godina, Svetska prvenstva prate i video-igre ili igrice, kako ih kod nas zovu od mila. Nažalost, iako su uvek bile prilično popularne, te igre nisu uvek bile i vrhunskog (iako su često bile visokog) kvaliteta. Sve to je promenila najnovija zvanična igra Svetskog prvenstva - EA SPORTS-ova „2010 FIFA World Cup". Iako je ova simulacija fudbala bazirana na igri FIFA 10 istog izdavača, najprodavanijoj i najbolje ocenjenoj sportskoj simulaciji prošle godine, očigledno je učinjen veliki trud da igra bude potpuno posvećena najvećem prazniku fudbala, ali i da se bitno razlikuje od svog uzora.

Šta sve to tačno znači? Znači da imamo do sada najlepšu fudbalsku igru, sa najboljom atmosferom na stadionima, sjajnom fizikom i najprirodnijim kretanjem kako igrača, tako i lopte (virtuelni golmani se zasada ne bune da im Jabulani lelujavo leti). Takođe, znači i da je licencirano tačno 199 reprezentacija koje su započele takmičenje od prvih rundi kvalifikacija. Da bi sastavi nacionalnih selekcija bili što verniji stvarnim, organizovana je velika međunarodna mreža skauta koji su pomagali razvojnom timu da dođe do najsvežijih i najtačnijih podataka.

Što se načina za igru tiče, moguće je igrati najobičniji prijateljski meč protiv bilo koje reprezentacije sveta, možete početi takmičenje u kvalifikacijama ili direktno na Svetskom prvenstvu vodeći omiljenu selekciju, a možete i kreirati svog igrača i voditi samo njega kroz čitav ciklus.

„2010 FIFA World Cup" je bez konkurencije najbolja simulacija fudbala posvećena Svetskom prvenstvu, a sigurno je i jedna od pet najboljih fudbalskih igara. Ne samo što ćete u njoj uživati na svim aktuelnim konzolama tokom prvenstva nego i posle prvenstva, bar dok ne izađe FIFA 11.



EA SPORTS FIFA Superstars i FIFA Online


Kao što ste videli u prethodnom delu teksta, igra posvećena svetskom prvenstvu neće izaći za PC, nego samo za konzole. Šta da rade PC igrači? Pa, postoje dve solucije... Jedna je „FIFA Online", prilično ozbiljna simulacija fudbala, mada ne na nivou zvanične WC igre. Posvećena je samo PC igračima koji se mogu okupljati preko portala koji se nalazi na adresi http://fifa-online.easports.com/ i voditi svoj tim do pobede nad drugim igračima širom sveta. Igra je trenutno u beta fazi (znači, još nije skroz gotova), a postoji i mod posvećen Svetskom prvenstvu, gde je cilj osvojiti ovo prestižno takmičenje.

Druga igra je „FIFA Superstars", koja se igra preko svima omiljene socijalne mreže - „Facebooka". Ovo je u osnovi menadžerska igra, ali sa ne previše menadžerskih opcija. Posle svake utakmice dobićete neke iskustvene poene, novčiće i slično. Vodićete svoj tim od najniže lige do svetskog vrha kupujući igrače i menjajući taktiku i vrstu treninga. Da li ćete uspeti ili ne, odrediće i to koliko „Facebook" drugara imate. Što više ljudi vam pomaže imaćete više mogućnosti da igrate mečeve, što je i najbitnije. Ukoliko ne možete da čekate da se skupi dovoljan broj mečeva, uvek možete kupiti kredite, igrače i ostalo za pravi novac, ali to ipak nije najpametniji potez. Da biste ovu igru isprobali, registrujte se na „Facebook" (ako već niste) i pravac http://apps.facebook.com/fifasuperstars/. Ako se pitate gde je veza sa Svetskim prvenstvom, naći ćete je u svojevrsnom prognoziranju rezultata kojim ćete takođe ojačati svoju ekipu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.