Luki Modriću će se suditi u Zagrebu umesto u Osijeku

Izvor: N1 televizija, 18.Jul.2018, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luki Modriću će se suditi u Zagrebu umesto u Osijeku

Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da će se kapitenu fudbalske reprezentacije Hrvatske i igraču Real Madrida Luki Modriću zbog lažnog svedočenja na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću, suditi u Zagrebu umesto u Osijeku, objavljeno je danas u Zagrebu.

Optužnica protiv Modrića podignuta je u martu pred Opštinskim sudom u Osijeku, gde se vodio postupak i protiv Mamića, koji je u junu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << iz zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo.

Uoči izricanja presude Mamić je pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

U obrazloženju odluke o premeštanju postupka protiv Modrića u Zagreb, Vrhovni sud je naveo da su prihvaćeni argumenti Modrićeve odbrane da ima prebivalište u Zagrebu i da spis ni na kakav način nije vezan uz Osijek.

Očekuje se da će na jesen biti zakazana sednica optužnog veća koje optužnicu protiv kapitena vicešampiona sveta može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na doradu.

Osiječko tužilaštvo tereti 32-godišnjeg Modrića da je 13. juna prošle godine na suđenju Mamiću i još trojici svesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podela transfernog obeštećenja 50:50 odsto između njega kao igrača i kluba, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovo potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužilaštvo Modrića tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vreme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je celokupan iznos pripao matičnom klubu.

Luka Modrić ispitan je u julu prošle godine zbog sumnje da je dao lažni iskaz, a potom je novinarima rekao da mu je savest mirna i da veruje da će istraga dokazati da nije kriv. Tužilaštvo smatra da je Modrić promenio iskaz u korist Mamića.

Modrić je na suđenju Mamiću i ostalima svedočio polovinom juna prošle godine o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. Njegov, kao i transfer igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Bivši čelnik i sadašnji savetnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su u junu proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Po hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju odmah u zatvor, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.